• inspekcijska kontrola
  • 18.07.2021. 14:30

U najavi pojačana kontrola voća iz uvoza - nelojalna konkrencija guši voćare

Česti su slučajevi preprodaje poljoprivrednih proizvoda iz uvoza na lokalnim pijacama. Za takvu robu nakupci često nemaju dokaze o porijeklu niti o kontroli kvaliteta ili da su izmirene sve carinske obaveze. 

Foto: Depositphotos/vipavlenkoff
  • 57
  • 73
  • 0

Proizvođači voća, sa teritorije Semberije i Majevice prije dva dana razgovarali su sa gradonačelnikom Bijeljine, Ljubišom Petrovićem, o problemima sa kojima se suočavaju, konkretno vezano za plasman voća na lokalnim pijacama, stoji u zvaničnom saopštenju Grada Bijeljine.

Prema riječima voćara, vrlo su česti slučajevi preprodaje poljoprivrednih proizvoda iz uvoza na domaćim pijacama. Za takvu robu nakupci često nemaju dokaze o porijeklu niti o kontroli kvaliteta ili da su izmirene sve carinske obaveze. 

Ove godine cijene voća znatno veće

"Takvim postupcima nesavjesnih preprodavaca narušava se zakon i obara se cijena domaćih proizvoda, što pričinjava veliku štetu našim poljoprivrednim proizvođačima", naglasio je gradonačelnik Petrović. Napomenuo je i da će tamošnja tržišna inspekcija pojačati kontrolu trgovaca poljoprivrednim proizvodima stranog porijekla i kako će se na taj način zaštititi i zakon, ali i naši farmeri od nelojalne konkurencije. 

Održanom sastanku, pored predstavnika uzgajivača voća i gradonačelnika, prisustvovali su i predstavnici Odjeljenja za poljoprivredu, kao i iz Odjeljenja za inspekcijske poslove Grada Bijeljine. 

Proljetni mraz prepolovio urod voća i uduplao cijene!

Početkom mjeseca pisali smo da je voće uzgojeno u Bosni i Hercegovini dobrog zdravstvenog stanja i pravovremeno je odrađena zaštita od bolesti, ali najveća oštećenja nanio je mraz tako da se to nije moglo popraviti ni hemijskim tretmanima.

"Ove sezone sve vrste će biti skuplje, što se već može vidjeti u tržnim centrima, marketima i piljarama", naveo je predsjednik Udruženja voćara RS, Dragoja Dojčinović i istakao da uzrok tome nisu uzgajivači, već da su se u te cijene ugradili trgovci čije su, kako kaže, i do dva puta veće marže u odnosu na proizvođačke cijene.

Što se tiče podrške Ministarstva poljoprivrede RS, Dojčinović kaže da su zadovoljni proizvođači koji su predali voće jer su već u februaru dobili sedam pfeninga podsticaja za jedan kilogram jabuka, a osam za krušku, što smatra da je sasvim realno. 


Tagovi

Proizvođači voća Plasman voća Voće iz uvoza Cijene voća Kontrola kvaliteta Inspekcijska kontrola


Autorica

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Prerada poljoprivrednih proizvoda i priprema zimnice zahtjeva mnogo znanja, posvećenosti, ljubavi i želje da se dobije kvalitetan proizvod, detaljnije čitajte uskoro na Agroklubu ! :)