Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetovanje voćara
  • 18.06.2019. 10:30
  • Bratunac

U Bratuncu malinarima održani treninzi - kako se oduprijeti aktuelnim izazovima?

Prezentacije i savjetodavne usluge su usmjerene na aktuelne izazove sa kojim se farmeri susreću, naročito kada je u pitanju borba protiv štetočina vinske mušice i drugih aktuelnih bolesti u zasadu maline, kao i higijene kada je u pitanju norovirus.

Foto: Pixabay/elenaiks
  • 151
  • 17
  • 0

USAID/Sweden FARMA II projekat i ove sezone osigurava podršku proizvođačima jagodastog voća širom zemlje. U saradnji sa međunarodnim i domaćim ekspertima nastoji se osigurati potpora za uvođenje savremenih praksi i novih tehnologija sa svim učesnicima u lancu vrijednosti poljoprivredne proizvodnje.

"Organiziramo teorijske i praktične treninge, terenske posjete 'jedan na jedan', te radimo sa proizvođačima, otkupljivačima, zadrugama, udruženjima i ostalim akterima. Ključni cilj nam je osiguranje boljeg kvaliteta kao i povećanje prinosa, naročito maline koja upravo sad dospjeva na rod. Prezentacije i savjetodavne usluge su usmjerene na aktuelne izazove sa kojim se farmeri susreću, naročito kada je u pitanju borba protiv štetočina vinske mušice i drugih aktuelnih bolesti u zasadu maline, kao i higijene kada je u pitanju norovirus. Pored navedenog, razmatraju se mjere đubrenja i zaštite za period do početka same berbe", poručuju organizatori.

Naziru se plodovi zrelih malina

Vinska mušica je štetočina koja se uglavnom pojavljuje u periodu kada nije dozvoljena primjena insekticida, tako da proizvođačima je od velikog značaja biotehnička mjera koja je ovom prilikom preporučena. Tokom edukacije, a i po završetku iste, proizvođači maline su aktivno učestvovali u diskusiji i pokazali zainteresovanost da primjene preporučene mjere zaštite, napominju iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

U okviru održanih treninga u Bratuncu, konsultantica Jadranka Bojić je obišla teren te je posjetila 12 malinjaka. Berba još nije počela, ali se već naziru plodovi zrelih malina. Proizvođači poručuju da imaju kvalitetan proizvod i da im ovakve posjete i treninzi omogućavaju poboljšanje prakse, što rezultira sa boljim kvalitetom i prinosima, te očekuju poboljšanja i kada su u pitanju svi ostali dugoročni odnosi sa aspekta proizvodnje maline u bratunačkom kraju.


Tagovi

Maline USAID/Sweden FARMA II Trening Savjetovanje Vinska mušica Suzbijanje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !