• Mediteranska voćna muha
  • 05.11.2019. 12:00

Turske mandarine vraćene zbog opasne štetočine - mediteranske voćne muhe

U Rosselhoznadzoru su izrazili zabrinutost zbog pogoršanja stanja biljnih proizvoda uvezenih iz Turske. Naime, prošle je godine vraćeno 30 hiljada tona poljoprivrednih proizvoda zbog različitih štetočina, ali i prekomjerne količine pesticida.

Foto: Pixabay/3D_Maennchen
  • 228
  • 11
  • 0

Rosselhoznadzor, ruska Federalna agencija za veterinarski i fitosanitarni nadzor otkrila je opasnu štetočinu u 370 tona mandarina u 16 serija, uvezenih iz Turske. Ta je agencija zabranila ulazak proizvoda i vratila ih u Tursku. 

Prema izjavi Rosselhoznadzora, mediteranska voćna muha pronađena je tijekom nadzora od 18. do 20. oktobra, a mandarine su iz Turske došle morskim putem do luke Novorossiysk. 

Napada od citrusnog voća do paradajza, patlidžana i paprike

Također, upozoravaju kako je mediteranska voćna muha među najopasnijim vrstama štetočina. Utiče na preko 100 biljnih sorti, ali uglavnom na voće poput narandži, mandarina, limuna, kelemntina, grejpfruta, ali i banane, šipak, nešpule, smokve, kajsije, breskve, nektarine, jabuke, šljive, trešnje, vinovu lozu te povrće kao što je paradajz, patlidžan i paprika. 

U Rosselhoznadzoru su izrazili zabrinutost zbog pogoršanja stanja biljnih proizvoda uvezenih iz Turske. Naime, prošle je godine vraćeno 30 hiljada tona poljoprivrednih proizvoda zbog različitih štetočina, ali i prekomjerne količine pesticida. Količina proizvoda kojima je zabranjen uvoz u Rusiju značajno se povećala u prethodnim godinama, piše tr.sputniknews.com

Kako spriječiti širenje štetočine 

Kako bi se spriječilo širenje ove štetočine, vlasnici biljki domaćina trebaju na svojim posjedima krčiti samonikle biljke domaćine mediteranske voćne muhe. Zapušteno zemljište treba privesti poljoprivrednoj proizvodnji, redovno ga održavati i obrađivati. Tu je i provođenje higijenskih mjera prikupljanja svih zaraženih, oštećenih, trulih, otpalih, zaostalih i odbačenih plodova biljki domaćina mediteranske voćne muhe u toku berbe ili najkasnije u roku od 24 sata nakon berbe i mjere zbrinjavanja tih plodova. 

Za suzbijanje mediteranske voćne muhe masovnim ulovom odraslih insekata, vlasnici mogu u nasade postaviti žute ljepljive ploče ili 1 do 2 klopke sa mamcima i insekticidom na bazi dozvoljene aktivne materije po stablu 20 dana prije početka zrenja plodova, na visinu od oko 2 metra.

U vrijeme zrenja plodova, oko stabala biljki domaćina u širini prečnika krošnje mogu postaviti PVC folije ili sloj slame debljine oko 25 cm da bi se sprječio ulazak larvi iz zaraženih plodova u tlo, a prikupljene larve uništiti.


Tagovi

Mediteranska voćna muha Štetočina Uvoz mandarina Suzbijanje Sprječavanje Rosselhoznadzor


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.