• Turski lješnjak
  • 06.01.2020. 18:00

Turska ruši rekorde, od izvoza lješnjaka zaradili 2,3 milijarde dolara

Teško da im itko trenutno može parirati po pitanju lješnjaka.

Foto: Pixabay/Juraj Varga
  • 210
  • 42
  • 0

Skoro tri četvrtine svjetskih lješnjaka dolazi iz Turske, a od izvoza je ta zemlja lani zaradila 2,3 milijarde dolara. 

Prema pisanju tamošnjih medija, samo tijekom septembra i oktobra izvoz turskog lješnjaka dostigao je rekordno visoku razinu odnosno već u prva dva mjeseca sezone zaradili su 641 milion dolara. 

Podaci do kraja novembra govore, pak, da je iz te zemlje prošle godine izvezeno oko 319.772 tona lješnjaka, što je najviše u povijesti Turske kada je riječ o izvozu lješnjaka. 

Turski lješnjak najviše se izvozi u Rusiju, Kinu, Njemačku i SAD, a na visokom mjestu je i Italija kao uvoznik.

Podsjećamo, nedavno smo pisali i kako čak 75% lješnjaka u poznatom talijanskom namazu Nutella dolazi iz Turske. Upravo zbog činjenice da postoji domaći uzgoj te da je riječ o poznatom brendu, Matteo Salvini, bivši potpredsjednik talijanske vlade, javno je kritizirao tvrtku Ferrero.

U jednom od najpoznatijih talijanskih brendova 75% lješnjaka - iz Turske

Kao velikog pobornika domaće hrane, Salvinija, inače i vođu stranke Liga čiji je moto "Prvo Talijani", razljutio je podatak o tek 25% lješnjaka iz domaće proizvodnje u popularnom namazu. Stoga je odlučio dati veću podršku domaćim proizvodima i na taj način pomoći tamošnjim poljoprivrednicima. Pozvao je Ferrero i druge prehrambene tvrtke da koriste šećer, lješnjake, mlijeko i ostale proizvode isključivo talijanskog podrijetla.


Tagovi

Turska Izvoz lješnjaka Rekord Zarada


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!