Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turske trešnje
  • 09.07.2019. 18:00

Turska postiže nove rekorde u izvozu trešanja

Odličan gegorafski položaj, ovogodišnji dobri vremenski uslovi dovest će do toga da će se u Turskoj trešnje brati do augusta.

Foto: Pixabay/anaterate
  • 661
  • 26
  • 0

Proizvođači i izvoznici u Turskoj zadovoljni su visokim kvalitetom trešnje ove sezone. Očekuje se da će obujam izvoza premašiti prošlogodišnjih 76 hiljada tona. Turske trešnje poznate su po kvaliteti u mnogim zemljama i mogle bi premašiti rekord u izvozu u 2016. sa 78 hiljada tona. Izvoznici ove godine ponovno žele dostići tu brojku.

Senih Yazgan, predsjednik organizacije za izvoz svježeg voća i povrća, podsjetio je da su prošle godine trešnje dozrijevale 10 do 15 dana ranije nego inače. Objasnio je da to uticalo samo na neke regije i da kiša smanjuje kvalitet trešanja, navodi hurriyet.com

Navodeći da su ove sezone trešnje sazrijevale točno na vrijeme i da se nisu pojavili veći problemi, Yazgan je rekao: "Vremenski uslovi - kiša, sunce - svi su bili povoljni za trešnje. Redovito ih beremo i ako se ovako nastavi, sezona će se produžiti. Možda ćemo ih moći brati još u prvim tjednima augusta. To bi mogla biti prilika za jaču prisutnost turskih trešanja u Evropi."

Yazgan je istaknuo kako evropska tržišta zavide Turskoj i objasnio: "Grčka, Španjolska i Italija također su počele proizvoditi trešnje. Međutim, Turska ima prednost zbog svog geografskog položaja. Budući da Turska može prodavati trešnje na duže vrijeme, mislim da se ove zemlje ne mogu natjecati s nama. Evropska tržišta radije posluju sa zemljama koje mogu pružiti kontinuiranu opskrbu", ističe Yazgan.

Naglasio je da je čitav svijet jako zainteresiran za njihove trešnje i rekao: "Ljudi o njima govore kao o "turskim trešnjama". To nas čini ponosnima. Naši proizvođači i izvoznici su mnogo doprinijeli tom uspjehu. Ako naši izvoznici budu provodili agresivniju marketinšku strategiju, ove se brojke mogu i povećati", zaključio je. 


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemovi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Tagovi

Turske trešnje Uzgoj trešanja Trešnja Rekord Izvoz Senih Yazgan


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...