• Turski limun
  • 11.09.2017. 07:00

Turska limunom snabdijeva i Europu i Aziju

Izvoze od Velike Britanije do Vijetnama, a Španjolska im je najveća konkurencija.

Foto: Pixabay/skeeze
  • 857
  • 78
  • 0

U Turskoj se limuni proizvode u razdoblju od 6 mjeseci, a količina uzgojenog voća je toliko velika da ih većina srednjih i velikih proizvođača obično pohranjuje u hladnjačama kako bi nastavili snabdijevati ​​svoje kupce tijekom ostatka godine.

"Proizvodimo oko 1.000 tona limuna mjesečno, od čega izvozimo skoro 90%", objašnjava Emir Öztürk, šef tvrtke Zebzeci.

Izvoze najviše u Veliku Britaniju, Saudijsku Arabiju, Kuvajt, Dubai, Indiju, Vijetnam, Južnu Aziju, Bugarsku, Bjelorusiju, Rusiju i Armeniju i to na tjednoj osnovi, navodi freshplaza.

"Turska je na izvrsnoj logističkoj lokaciji. Bliski smo i Europi i Aziji što prijevoz čini puno lakšim i jeftinijim", objašnjava Öztürk.

Ipak, postoje i važni konkurenti kao što su Španjolska i Maroko jer proizvode velike količine ovog agruma. Španjolska je najveći konkurent s obzirom da pripada Evropskoj uniji pa ne moraju plaćati određene poreze.

Foto: Pixabay/skeeze


Tagovi

Turski limun Proizvodnja limuna Izvoz limuna Limun


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi