Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malinarstvo
  • 16.11.2017. 12:00

Turska ima veliku kupovnu moć, BiH proizvodni potencijal

Savez proizvođača jagodičastog voća posjetio je tursku regiju Bursa gdje se razgovaralo o potencijalima BiH u proizvodnji jagodičastog voća, razmjeni iskustava i poboljšanju saradnje.

Foto: Pixabay/nocekrudy/berryfruit.ba
  • 981
  • 126
  • 0

Savez proizvođača jagodičastog voća u BiH je od 1. do 5.11. posjetio regiju Bursa u Turskoj. Cilj posjete regiji Burse kao privrednom centru Turske, koja ujedno ima i najveću proizvodnju maline (90% ukupne proizvodnje maline u Turskoj) je bio:

  • upoznavanje sa proizvodnjom, preradom i tržištem malinarstva u Turskoj;
  • upoznavanje i razmjena iskustava sa lokalnim zadrugama i proizvođačima, sa fokusom na organizaciono upravljanje, proizvodnju, metode, marketing i distribuciju;
  • upoznavanje sa tržištem jagodičastog voća Turske, kupovinom i prodajom, u suradnji sa lokalnim kompanijama koji bi mogli biti zainteresovani za kupovinu i trgovinu jagodičastog voća iz BiH;
  • promocija jagodičastog voća BiH kao kvalitetnog brenda i upoznavanje sa zahtjevima Turskog tržišta za kvalitet i količinu.

Razmjena iskustava

Savez je posjetio i Ministarstvo poljoprivrede Burse, gdje se sa predstavnicima ministarstva razgovaralo o potencijalima BiH u proizvodnji jagodičastog voća, razmjeni iskustava i poboljšanju saradnje.

Održan je i niz posjeta turskim privrednicima, proizvodnim i prerađivačkim pogonima, te direktno predstavio potencijal i kvalitet BiH u sektoru jagodičastog voća i izvršio prikupljanje informacija o potrebama turskog tržišta.

Poboljšanje saradnje s Turskom

U suradnji sa Udruženjem nezavisnih privrednika i investitora MUSIAD (Bursa ogranak), predstavnici Saveza su učestvovali na okruglom stolu, koji je imao za cilj da turskim privrednicima predstavi potencijal BiH u sektoru proizvodnje jagodičastog voća, sa posebnim fokusom na poboljšanju saradnje na tom polju.

Na okruglom stolu je zaključeno da Turska ima veliku kupovnu moć, kao i razvijenu tehnologiju, a BiH veliki proizvodni potencijal, te da se na tom polju može ostvariti veća saradnja između dvije zemlje.

Foto: Pixabay/nocekrudy/berryfruit.ba


Tagovi

Malinarstvo Malinarstvo u Turskoj Potencijali malinarstva Bursa Savez proizvođača jagodičastog voća u BiH


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]