Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 30.04.2022. 12:00

Tri šake đubriva oko stabla i prihrana preko lista za snagu voćki

Prihranu preko korijena trebalo bi izvršiti azotnim đubrivima, a preko lista vodotopivim sredstvima. Uzgajivači krušaka pažnju moraju usmjeriti na prvu generaciju kruškine buve dok bi kod šljiva trebalo reagovati na pojavu lisnih vaši

Foto: Bojan Kecman
  • 331
  • 36
  • 0

Imajući u vidu da će voća biti više u odnosu na prošlu godinu, barem u nižim područjima, i da stabla ne bi odbacila mnogo plodova nakon završetka cvjetanja, u narednom periodu potrebno je obaviti prihranu voćaka s azotnim đubrivima.

Najbolje je upotrijebiti KAN koji ima 27 posto azota jer se brzo razgrađuje i usvaja od korijena voćaka. Dovoljne su dvije do tri šake oko stabla. Na ovaj način voćka bi trebalo da odbaci manje plodova jer će imati snagu potrebnu za rast plodova. Ovo se naročito odnosi na krušku i šljivu koje su, zbog mrazeva, slabije rodile prošle godine i prepune su s plodićima.

Takođe je potrebno obaviti i prihranu preko lista jer se i na taj način brzo usvajaju hranjiva. Kristaloni i ostala vodotopiva sredstva upotrebljavaju se u dozi od 300 grama na 100 litara vode. Najbolje je da u sebi sadrže formulaciju sa približno istim sadržajem azota, fosfora i kalijuma, kako bi rast plodova bio ujednačeniji, kao i da sadrže kalcijum koji doprinosi čvrstoći i manjoj osjetljivosti plodova na pucanje zbog vlažnog vremena.

Zaštititi stabla od čađave krastavosti

Što se tiče zaštite, česte kiše i visoka vlažnost vazduha idealne su za prouzrokovača čađave krastavosti jabuka i krušaka, Venturia inequalis i Venturia pyrina.

Tretmani mogu obaviti sa pojedinim preparatima i tokom cvjetanja

Kod jabuka još nije završeno cvjetanje, ali se tretmani mogu obaviti sa pojedinim preparatima i tokom cvjetanja.

Kruške su završile sa cvjetanjem i neophodna je zaštita. Potrebno je obavljati prskanja fungicidima sa različitim aktivnim materijama kako se ne bi stekla otpornost gljivica kao i da se prilikom svakog prskanja koristi po jedan sistemik i jedan kontaktni fungicid. Na ovaj način omogućiće se bolja pokrivenost i zaštita od prodora patogena u listove.

Ako bi se koristio samo kotaktni ili sistemični fungicid, ne bi bilo moguće zaštititi voćke. O izboru preparata najbolje je konsultovati se sa stručnjacima za zaštitu.

Napad kruškine buve i lisnih vaši

Ni insekti ne miruju. Česte kiše odgađaju napad prve generacije kruškine buve. S dolaskom toplijeg vremena i sunčanih dana može da se očekuje jači napad ove štetočine, naročito u zasadima gdje je imago položio jaja. Od velike važnosti je da se obavlja stalna kontrola stabala i da, ako se vidi povećan broj ženki buve, izvrši tretman dozvoljenim insketicidima. Takođe se mora obaviti tretman i protiv jaja štetočine.

Kruškina mušica šiškarica napada plodiće, a izgleda da će biti šteta i od mraza

Kod šljiva je neophodno obaviti tretman protiv lisnih vaši jer, nakon tretmana protiv šljivine osice, prva štetočina koja napada listove je zelena lisna vaš koja dovodi do uvrtanja i žućenja listova, kao i opadanja tek zametnutih plodova. Na tržištu se može pronaći dovoljno sredstava protiv vaši, a uz taj tretman, naročito ako je palo dosta kiše, može se ponovo koristiti i neko sredstvo, tj. fungicid, za zaštitu od Monilie, odnosno, sušenja grana.


Fotoprilog


Tagovi

Čađava krastavost jabuka Šljivina osica Monilia Lisna vaš Kruškina buva Kristalon KAN đubrivo


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.