Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita maslina
  • 06.03.2023. 13:30

Tretirajte masline protiv uzročnika bolesti paunovog oka

Pojava bolesti značajnija je u nedovoljno orezanim i prozračenim maslinicima, te tamo gdje je zaštita prošlih godina bila lošija

Foto: Depositphotos/sewer12 (ilustracija)
  • 72
  • 24
  • 0

Svake sedmice u martu, rade se vizualni pregledi u maslinicima kako bi se uočile promjene na pojedinim stablima, te izvršila zaštita i prihrana. U ovom mjesecu se obavlja i prva rezidba na rod. 

Nakon završene rezidbe i nakon što se vremenske prilike stabiliziraju poželjno je izvršiti tretiranje nasada protiv uzročnika bolesti paunovog oka, Spilocaea oleagina. Pojava bolesti značajnija je u nedovoljno orezanim i prozračenim maslinicima, te tamo gdje je zaštita prošlih godina bila lošija. Posebno je podložna sorta Oblica. 

Tretiranje se, kako savjetuju iz Federalnog agromeditearsnkog zavoda, može obaviti jednim od pripravaka na osnovi bakra: Cuprablau Z 35 WG, Nordox 75 WG, Neoram WG, Cupra SC, Copper Key Flow, Codimur SC, Airone SC.

Kod primjene ovih pripravaka moguća je pojava tzv. šoka bakra koji se manifestira u masovnom opadanju već zaraženog lišća kao posljedica razvoja bolesti paunovo oko. Tretiranje je poželjno obaviti u danima bez vjetra uz dovoljan utrošak škropiva. 

Pripravke koristiti u skladu s uputom proizvođača!


Tagovi

Masline Bakar Paunovo oko Tretiranje maslina


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.