Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 02.04.2024. 10:30

Tretirajte i šljivu i trešnju, evo kojim preparatima

Poželjno zaštititi nasade šljiva od štetnika šljivina osica. Tretiranje se vrši u vrijeme precvjetavanja

Foto: Depositphotos/triocean2011
  • 314
  • 18
  • 0

Promjenljivo vrijeme pogodovati će razvoju biljnih bolesti na koštićavim voćnim vrstama. Stoga je nasade bresaka, nektarina, trešanja i šljiva koje se nalaze u fazi pune cvatnje ili precvjetavanju potrebno zaštititi, obavijestili su iz Federalnog agromediteranskog zavoda.

Prema srednjoročkoj meteorološkoj prognozi, stabilizacija vremenskih uslova očekuje se od sredine utorka, a lijepo vrijeme će trajati do 10. aprila, odnosno novo pogoršanje se očekuje od 11. do 15. ovog mjeseca. Od 6. aprila temperature zraka će blago rasti, u Bosni jutarnje se prognoziraju od 6 do 11, u Hercegovini od 8 do 13 °C, a maksimalne u Bosni do 26, u Hercegovini do 28 °C.

Zaštita od uzročnika sušenja grana i grančica vrši se tretiranjem nasada jednim od pripravaka: Signum DF, Nativo 75 WG, Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG i dr.

Spremite se za napad šljivinih osica

Također je poželjno zaštititi nasade šljiva od štetnika šljivina osica. Tretiranje se vrši u vrijeme precvjetavanja (faza otpadanja latica) pripravkom Mospilan 20 SG ili Decis 2,5 EC.


Tagovi

Zaštita voća Koštičave vrste Zaštita bresaka Zaštita nektarina Zaštita šljiva Zaštita trešanja Sušenje grana Sušenje grančica Pripravci Šljivina osica


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.