Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orezivanje voća
  • 14.04.2021. 09:50
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Jelići, Rudo

Treba znati voćku orezati, a sve manje profesionalnih rezača

Orezivanje voća je veoma složen postupak i bitno je poštovati osnovna pravila. Najvažnije je razlikovanje rodnih i nerodnih grana, priča nam Milivoje Vajić iz Jelića, kojem u poslu pomažu i profesionalni rezači.

Foto: Marijana Simanić
  • 1.595
  • 263
  • 1

Krajnje je vrijeme i u brdsko-planinskim predjelima da se orezuju voćke, posebno jabuke i kruške. U velikom plantažnom voćnjaku domaćina Milivoja Vajića iz sela Jelići kod Rudog uklanjaju se poslednje grane viška, za što treba biti stručan.

Poštovati osnovna pravila

"To je vrlo složen postupak i moraju da se poznaju osnovna pravila orezivanja. Prvo, moraju se razlikovati rodne od nerodnih grana da ne bi došli u situaciju da imamo samo porast drveta, a da nema ploda. Između njih treba da postoji odnos da bi bio svake godine kontinuiran rod i jednak porast rodnih za narednu sezonu", objašnjava Vajić.

Orezivanje se vrši posebnim, veoma oštrim makazama, a za sječenje debelih grana mogu se koristiti i pile. Prije orezivanja, kaže naš sugovornik, potreno je premazati grane voćarskim voskom, a dnevna temperatura treba biti viša od 5 stepeni.

Pitali smo voćara koji ima 1.500 stabala krušaka i jabuka, da li se može dogoditi da voće jedne godine ne rodi.

Kad stablo ne rađa?

"Dešavalo se i to, kad zemlja toliko odgovara voćci, da joj je, što se kaže "đubreli i meko", ima dosta vlage, onda ona više sili, a neće da daje rod."

U prevodu, to znači da je stablu zemlja odlična, sa mnogo đubreta i previše vlage i u tom slučaju, ono raste "u visinu", a slabije ili skoro nikako ne daje plod.

U tom slučaju mora da se primjeni neka agrotehnička mjera. "Tada se stablo može i malo zasjeći u korijenu ili testerom presjeći malo na izlazu iz kalema tako da se time smanji dotok voćnih sokova u grane. Jer, veliki dotok sokova gura stablo, a ne plod", objašnjava ovaj uspješni voćar.

Pored ove, ako zatreba, Vajić primjenju i druge agrotehničke mjere kako bi kontrolirao količinu roda. 

Orezivanje se vrši posebnim, veoma oštrim makazama

"Ako imamo slučaj da je stablo previše rodilo, onda se smanjuje broj formiranih rodnih grana, uklanjaju se i slabo razvijene. Potrebno je ostaviti dovoljan broj jednogodišnjih grana koje će sledeće godine biti rodne. Ako je godina slabija plodom, onda se ostavljaju sve rodne grane. Uklanjaju se one sa cvjetovima čitavom dužinom i na taj način se poboljšava zametak i opterećenje plodovima", objašnjava ruđanski voćar.

Uspostavljanje ravnoteže vegetacije i samog ploda se postiže pravilnim orezivanjem te smanjenjem ili povećanjem upotrebe gnojiva.

Rezači voća kao profesionalno zanimanje

Jedan od problema o kojem priča Vajić je nedostatak radne snage kod rezidbe. U susjednoj Srbiji, gdje je više voćnjaka, postoje i profesionalni rezači voća, a jednog od njih angažuje i naš sugovornik.

"Dnevnica im je od 30 do 50 evra. Inače, ovdje kod nas je sve teže naći radnu snagu za voćnjak i druge poslove, pa recimo meni u malinjaku rade žene iznad 60 godina, a omadinu to ne interesuje", priča.

Profesionalni rezač je zanimanje na umiranju. Zbog toga su veoma traženi i po nekoliko mjeseci ranije se mora ugovoriti posao. "Sve više i sami vlasnici voćnjaka moraju da nauče obavljati ovaj posao, jer mnogi od njih ne mogu "da dođu na red" da im ovi stručni srede voćnjake", objašnjava Vajić.

On dodaje da je takvom čovjeku, za jedna voćnjak koji ima oko 1.500 stabala potrebno i po sedam dana, a nekada i više, u zavisnosti od vremenskih uslova, da ga dotjera i dovede u red.

Vajići jabuke i prerađuju

Ističe da u ruđanskoj i susjednim opštinama nema organizovanog otkupa pa se snalaze kako da rod prodaju. "Svoje plodove najčešće vozim za Sarajevo na pijacu. Nudim ih i vlasnicima velikih radnji i lanaca trgovina u čitavoj BiH. Morate imati dobar kvalitet da bi i prodaja bila uspješna", pojašnjava.

Prave i čips od jabuke (Foto: arhiva Vajića)

Zbog neorganizovanog otkupa, njegova se familija orijentisala i na preradu jabuka i krušaka u rakiju, sokove, razne džemove i druge proizvode.

"Najnoviji proizvod je čips od jabuka. Sječemo ih na listiće, sušimo, pakujemo i prodajemo u svojoj radnji. Narod je malo skeptičan jer ipak naš kraj nije naučio na nešto takvo", otkriva i nadovezuje se da pored ovog proizvoda prave i razne džemove i sokove koji se mogu kupiti u ruđanskim radnjama i samoj Zadruzi u ovom kraju.

"Sa svojim proizvodima nastupamo i na mnogobrojnim sajmovima. Razni profili ljudi posjećuju ove manifestacije, pa tako svi nađu nešto za sebe. Korona je ove i prethodne godine malo usporila život, ali se nadamo da nećemo imati nekih većih problema, pa ni onih finansijske prirode", priča zaključuje ovaj vrijedni voćar, dobitnik mnogobrojnih priznanja u BiH i Srbiji za kvalitet svojih proizvoda.


Fotoprilog


Tagovi

Milivoje Vajić Orezivanje voća Selo Jelići Opština Rudo Rezači voća Voćnjak Prerada


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.