Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otpornost voćaka
  • 21.12.2019. 12:00

Toplo vrijeme tokom jeseni - osjetljiviji pupoljci na mrazeve

Za otpornost na izmrzavanje pupoljaka od presudnog su uticaja rani završetak vegetacije, povoljni uslovi kaljenja (sa postepenim snižavanjem temperature) i stabilnost i trajanje zimskog mirovanja.

Foto: Bigstockphoto/travelview
  • 166
  • 10
  • 0

Visoke temperature tokom jeseni  mogu uticati na bubrenje pupoljaka tako da oni postaju osjetljiviji na mraz, nego u godinama kada je proces kaljenja pupoljaka u jesen tekao normalno. Stepen izmrzavanja rodnih organa voćaka tokom zime uslijed neblagovremenog ulaska u zimsko mirovanje viši je u predjelima sa jakim i hladnim vjetrovima, kod vrsta poput kajsije i breskve, ali i pojedinih sorti kruške.

Za otpornost na izmrzavanje od presudnog su uticaja rani završetak vegetacije, povoljni uslovi kaljenja (sa postepenim snižavanjem temperature) i stabilnost i trajanje zimskog mirovanja.

Kako zaštititi voćke od mraza i niskih temperatura

Pri kraju faze kaljenja škorb se pretvara u šećer

U početnom mirovanju dolazi do transformacije i prelaska organskih materija iz listova u grane, deblo i korijen, a potom do opadanja lišća koje se u našim klimatskim uslovima dešava u uslovima kratkog dana, kada su srednje dnevne temperature niže od 15 stepeni Celzijusa. U takvim uslovima dolazi do međudjelovanja biljnih hormona u smislu porasta nivoa endogenih inhibitora (sa prestankom porasta biljnih organa) i smanjenje nivoa stimulatora rasta (sa starenjem listova), pojašnjava Dejan Jocić iz Poljoprivredne savjetodavne i stručne službe Srbije. 

Pri kraju faze kaljenja (na temperaturama od 0 do - 6 stepeni) škrob se pretvara u šećere i pri tom procesu povećava se otpornost ćelija prema niskim tempereturama.

Niz okolnosti može znatno smanjiti prirodnu otpornost tkiva prema mrazu:

  • nedovoljne količine organskih rezervi kao posljedica iznurenosti voćaka rodom,
  • nezdrvenjavanje tkiva (zbog duže vegetacije, zasjenjenosti grana u kruni, nedovoljne količine organskih materija),
  • nepovoljni uslovi kaljenja krajem vegetacije (naglo nastupanje hladnoće poslije relativno toplog vremena),
  • jaka suša (rezervne organske materije se više troše pri pojačanom intenzitetu disanja).

Zaštitite organe jabuke od mraza

Sredinom januara najveća otporost cvjetnih pupoljaka na mrazeve 

Osim navedenih i niz drugih pojava može dovesti do umanjenja otpornosti voćaka na mraz. Kod rodnih pupoljaka razvoj glavnih elemenata cvijeta teče tokom leta i to je spor, ali stalan proces sa malo vidljivim porastom.

Kod pojedinih voćnih vrsta (kajsija) razvoj muškog sporogenog tkiva odvija se kroz tri faze tokom zime:

  • prva do sredine januara,
  • druga (mitotička dioba i razvoj materinskih ćelija polena) označava završetak dubokog zimskog mirovanja-najčešće sredinom januara i u tom momentu je i najveća otpornost cvjetnih pupoljaka na mrazeve;
  • treća (formiranje materinskih ćelija polena koje redukcionom diobom daju mikrospore) vezana je za ekološko zimsko mirovanje kada je otpornost na mrazeve najmanja (traje do početka marta).

Tagovi

Osjetljivost pupoljaka Mraz Zimsko mirovanje Voćne vrste Uzgoj kajsije Bubrenje pupoljaka

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁