Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup maline
  • 04.06.2018. 14:30

Teslićki malinari dogovorili otkup, ali to nije dovoljno da bi proizvodnja bila isplativa

Prošle godine u Tesliću proizvedeno je više od 350 tona maline. Ove godine, ta brojka bit će znatno manja. Malinari koji nisu odustali od proizvodnje nadaju se da će ova godina pokazati da proizvodnja maline ipak ima perspektivu.

Foto: Pxhere/CCO Public Domain
  • 4.641
  • 275
  • 0

U opštini Teslić malinarstvom se bavi oko 320 proizvođača pa malinarstvo u tom kraju predstavlja najmasovniju poljoprivrednu proizvodnju. Ove će godine berba, zbog vremenskih prilika početi ranije, a malinari sa zebnjom iščekuju i vijesti o cijeni ovog voća po kilogramu, navodi RTRS.

Četvoročlana porodica Bojanović iz Ruževića kod Teslića naporno je radila i ulagala u proizvodnju tokom cijele godine kako bi proizveli malinu vrhunskog kvaliteta. Prošlogodišnja cijena maline po kilogramu ih je razočarala, a zarade, kažu, nije bilo. Јedva su pokrili troškove proizvodnje. Dok iščekuju berbu, strahuju da se isti scenario ne ponovi i ove godine.

Cijena maline bit će poznata tek u toku berbe

U teslićkom Udruženju poljoprivrednih proizvođača "Poljotes" uvjeravaju da će sve proizvedene količine maline biti otkupljene. Međutim, cijena maline po kilogramu bit će poznata tek u toku berbe. Teslićki malinari su, tvrde, imali sreće, jer su uopšte pronašli kupca.

"Već su sklopljeni ugovori uz sve klauzule na zajedničkom dogovornom sastanku između otkupljivača, proizvođača i mene kao šefa Odsjeka za poljoprivredu i predstavnika "Poljotesa". Postignut je konsenzus oko načina otkupa i definicije ugovora", kaže predsjednik "Poljotesa" i stručni saradnik u Odjeljenju za privredu i poljoprivredu u Opštinskoj upravi Teslić Njegomir Klječanin.

Malinarima nije dovoljan siguran otkup

To što će maline sigurno biti otkupljene, malinarima nije dovoljno da bi proizvodnja bila isplativa, a njihov rad i ulaganja opravdani. Poslije prošlogodišnje cijene, dio njih već je obustavio proizvodnju.

"Јa sam probao još ovu godinu, vidjet ćemo, ako se nastavi ovako, ne isplati se raditi džabe. Sa tri KM bismo svi bili zadovoljni, to je neka cijena - da ima i malinar zaradu i da pokrije troškove", ističe malinar Јovan Bojanović.

Klječanin dodaje da je opšte poznato da hladnjače formiraju cijenu maline u toku berbe. Kaže da je sigurno da nitko neće rizikovati ovako kvalitetnu malinu, a da cijena bude niža nego prošle godine. Naravno, ne može to niko garantovati.

Prošle godine u Tesliću proizvedeno je više od 350 tona maline. Ove godine, ta brojka bit će znatno manja. Malinari koji nisu odustali od proizvodnje nadaju se da će ova godina pokazati da proizvodnja maline ipak ima perspektivu. U suprotnom, kažu, bit će to kraj još jedne masovne proizvodnje.


Tagovi

Cijena maline Otkup maline Teslić Hladnjačari Njegomir Klječanin Poljotes


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !