Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja grožđa
  • 29.01.2021. 07:30

Svjetska proizvodnja grožđa: Manjak u EU nadoknađuje Kina

Višak proizvodnje u Kini premašuje gubitke koje su uzrokovali loši vremenski uvjeti u EU. Kakvo je stanje u ostatku svijeta?

Foto: Depositphotos/Feverpitch
  • 54
  • 6
  • 0

Globalna proizvodnja grožđa u razdoblju 2020./21. će ostati na stabilnih 25,7 milijuna tona, procjena je Američkog ministarstva poljoprivrede (USDA). Kao glavni razlog navode da višak proizvodnje u Kini premašuje gubitke koje su uzrokovali loši vremenski uvjeti u Europskoj uniji.

Kineska proizvodnja je pokazala blagi porast od 400.000 tona i tako dostigla 11 milijuna t. Međutim, koronavirus bi mogao smanjiti izvoz na 220.000 t.

Ljetna tuča je u Turskoj, točnije u Egejskoj regiji smanjila prinose i kvalitetu ove vrste voća. Stoga se ondje očekuje pad proizvodnje na dva milijuna tona, a kako navodi USDA planiraju izvesti 200.000, što je manje od prijašnjih godina. Prognoziran je manji izvoz na bliskoistočna tržišta što će nadomjestiti rusko o ukrajinsko. 

Proizvodnja u EU će se smanjiti i to za 170.000, na 1,4 milijuna tona. Kao glavni razlog navode štete od mraza praćene kišom i tučom u Italiji. Međutim, očekivanja su da će ovo voće biti visoke kvalitete zbog povoljnih ljetnih temperatura. Izvoz će dostići rekordno nisku razinu - samo 75.000 t zbog malih zaliha.

Istovremeno, od američke se proizvodnje očekuje povećanje za sto tisuća, odnosno na milijun tona. No, predviđeno je da će izvoz pasti na samo 305.000 t i to zbog niske potražnje iz Meksika.

Grožđe iz Južne Afrike na EU tržištu

Nadalje, prognoziran je rast proizvodnje ove voćne vrste u Peruu, na više od 66.000 t zbog povoljnih uvjeta uzgoja i novih nasada. Međutim, proizvodnja čileanskog ostaje nepromijenjena i iznosi 785.000 t.

U Južnoj Africi će ona porasti za osam tisuća tona i to na 330.000, a kao razlog tome navode dovoljne zalihe vode, nove nasade i sorte. Za očekivati je da će veću produktivnost slijediti i veći izvoz od 305.000 t, što će se većinom naći na tržištu EU.

Istovremeno, u Australiji će također rasti i doći do 240.000 tona zbog povoljnih vremenskih uvjeta. Zbog Covida se ne očekuju ograničenja u berbi, a izvoz bi mogao doseći 170.000 t. 

Rusija će pak smanjiti proizvodnju na 23.000 t zbog manjka vode u južnim dijelovima te zemlje. Dodatno, manja proizvodnja bit će i zbog iste površine nasada, a ruski proizvođači više ulažu u grožđe za proizvodnju vina nego u stolno. Također, uvoz u tu državu se predviđa na 310.000 t i to većinom iz Turske i Uzbekistana.


Tagovi

Grožđe Svjetska proizvodnja Uvoz Izvoz


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.