Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jagoda
  • 03.07.2019. 12:00

Sve jači napad štetnika jagoda - štete kod Prijedora oko 30 posto?!

Na Stelidotu geminatu mora da se obrati pažnja jer će, vjerovatno, biti jedan od ograničavajućih faktora proizvodnje jagoda u narednom periodu.

Foto: Depositphotos/lzf
  • 123
  • 29
  • 0

U ovoj godini, širom Republike Srpske, registrovan je jači napad Stelidote geminate, štetočine jagoda iz familije sjajnika. Po svemu sudeći, u narednim godinama, napadi će biti jači i mogu se očekivati značajnije štete u zasadima.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske godinama provodi programe posebnog nadzora na štetočine i bolesti. U vezi s tim stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta i Poljoprivrednog instituta iz Banjaluke, uz podršku Ministarstva, obilaze proizvođače i prate pojavu i razvoj štetočina i biljnih bolesti bilo da je riječ o "odomaćenim" ili karantinskim parazitima i bolestima.

Ove godine 30%, a naredne šteta može biti mnogo veća?

U ovoj godini zabilježen je jači napad Stelidote geminate, sitnog tvrdokrilca koji je napao mnoge zasade jagoda, naročito u zapadnom dijelu Republike Srpske. Štetočina je porijeklom iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje je poznata kao "Strawberry Sap Beetle", odakle se, prije dvadesetak godina, proširila po evropskim zemljama, piše Bojan Kecman iz PSSRS.

Plodovi su izbušeni sa dubokim rupama i nisu za prodaju jer brzo trule. Osim imaga, i larve prave štetu na zrelim plodovima.

Međutim, interesantno je da je u našim krajevima Stelidote geminate, do sada, rijetko napadala jagode, breskve i ostale voćke. Petar Nikolić, stručnjak sa Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci, prati ovu štetočinu i prema njegovim riječima, moguć je jači napad u narednim godinama, naročito u zasadima jagoda. Pojačano prisustvo ovog tvrdokrilca registrovano je u regionu Prijedora, u zasadima jagoda, gdje je šteta oko 30%. Ako se ne odrade mjere zaštite, naredne godine šteta može biti mnogo veća.

Mjere borbe nisu lake

Upravo su mjere zaštite teške jer imago napada plodove jagoda pred samu berbu. Plodovi su izbušeni sa dubokim rupama i nisu za prodaju jer brzo trule. Osim imaga, i larve prave štetu na zrelim plodovima. Životni ciklus štetočine završava se za 20-tak dana, a imago živi oko dva mjeseca. Posljednje larve, poslije berbe, odlaze u zemljište gdje na dubini od 1,5 cm prelaze u lutku. Mjere borbe nisu lake jer je, zbog napada pred i tokom berbe, nemoguća primjena insekticida. Zato bi poslije berbe trebalo dići foliju i odraditi tretman zemljišnim insekticidima, međutim, njihov efekat će se uglavnom izgubiti do naredne berbe. Kao jedna od mjera jeste upotreba entomopatogenih nematoda, ali su potrebna dalja ispitivanja efekata nematoda na larve Stelidote u poljskim uslovima.

Na Stelidotu geminatu mora da se obrati pažnja jer će, vjerovatno, biti jedan od ograničavajućih faktora proizvodnje jagoda u narednom periodu. Do kraja godine biće poznato koliko se štetočina proširila po jagodnjacima i da li se može očekivati jači napad naredne godine, ako uslovi za razvoj budu povoljni. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i dalje će da pruža podršku stručnim institucijama u praćenju ove štetočine.


Tagovi

Jagode Štetnik Stelidote geminate PSSRS Šteta na jagodama


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.