Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita maline
  • 30.04.2017. 15:00

Suzbijte malininu mušicu izdanka

Malinina mušica izdanka (Resseliella theobaldi) je štetočina, koja je ekonomski značajna. Izaziva cecidiozno sušenje maline na jednogodišnjim i dvogodišnjim izdancima. Obavezan je tretman insekticidima.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 1.810
  • 121
  • 0

Malinina mušica izdanka (Resseliella theobaldi) je štetočina, koja je ekonomski značajna. Rasprostranjena je širom Evrope, a u našoj blizini posebno u Mađarskoj. Ima četiri ili pet generacija.

Malina - biljka hraniteljka

Koliko dugo će se jedna generacija razvijati, zavisi od tipa proizvodnje i geografske širine. U pitanju je period od 40 do 60 dana. Stadijumi koje prolazi su: jaje, larva, lutka i imago. Biljka hraniteljka je malina.

Odrasla imaga veličine su od 2 mm do 2,5 mm, a mužjaci su sitniji. Larve se mogu naći na izdanku, lutke u zemljištu, a imago u zoni reda.

Sušenje maline

Let imaga počinje krajem aprila i u prvoj nedjelji maja. Pojava imaga sljedeće generacije dešava se kada i fenofaza početka zrenja maline.

"Štetočina izaziva cecidiozno sušenje maline na jednogodišnjim i dvogodišnjim izdancima. Primarna šteta nastaje kao posljedica ishrane larvi neposredno ispod epidermisa izdanaka, a sekundarne su posljedice gljivičnih infekcija sa nekim od patogena (Fusarium spp.,Alternaria spp., Phoma spp.,Lepotospharia coniothyrium) na mestima ishrane larvi", piše diplomirani inženjer Vesna Janković.

Mehanička oštećenja, posebno ona koja nastaju mehanizovanom berbom, mogu da pospješe razvoj ove štetočine.

Pregled malinjaka

Najvažnije je suzbiti pojavu prve generacije. Za to je neophodno da se prati stanje u malinjaku u jesen. Pregled se obavlja zasijecanjem 30 do 40 izdanaka do osnove i skidanjem kore. Ukoliko se u donjem dijelu uoče tamne zone i pruge - štetočina je prisutna.

Krajem marta, sljedeće godine, desetak izdanaka treba zasjeći tankom iglom, a potom pregledati zasijeke tokom aprila i maja.

Mogu da se koriste i feromonske klopke.

Mjere suzbijanja mušice izdanka

Obavezan je tretman insekticidima. Odaberite preparate na bazi a.m. tiametoksam ili a.m. pirimifos - metil. Ako nije obavljen pregled, tretman bi trebalo da se radi kada su izdanci dužine od 25 cm do 30 cm. Tretman bi trebalo ponoviti za 15 dana.

Važno je malinu zaštititi i poslije berbe, odgovarajućim insekticidima.

Foto: Jasna Bajšanski


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Malina Mušica Zaštita


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.