Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krvava vaš
  • 29.01.2020. 10:00

Suzbijte krvavu vaš bez hemijskih sredstava već uz pomoć bijelog luka

Krvava vaš napada samo jabuku, a prepoznaje se po bijeloj prevlaci koja podsjeća na vatu. Može da se suzbije i nehemijskim sredstvima.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.419
  • 186
  • 0

Zbog toplijih zima i ranijeg kretanja vegetacije, zaštitu voćnjaka od bolesti i štetočina trebalo bi pomjeriti za 15 do 30 dana u odnosu na tretmane prije klimatskih promjena. Kada je riječ o štetočinama jabuka, već u drugoj polovini februara potrebno je izvršiti zaštitu i od krvave vaši (lat. Eriosoma lanigerum) štetočine koja može da uzrokuje veliku štetu u zasadima.

Simptomi napada

Vrlo ih je lako prepoznati. Blizu korijena, odnosno, spojnog mjesta pojavljuje se bijele vlaknaste tvorevine koje liče na vatu. Pojavljuju se i na granama i oko peteljki listova, na mladarima i predstavljaju barijeru primjeni insekticida. 

Hemijske mjere

Zaštita insketicidima nije laka. Najviše se koristi aktivna materija hlorpirifos uz dodatak parafinskih ulja, ali je problem što uništava i korisne insekte, odnosno, predatore krvave vaši. Pred kretanje vegetacije koristi se i bakar. Štetočina podnosi niske temperature, čak do -26 stepeni. Ako se oko voćaka trava kosi trimerom, usljed oštećenja kore od trimera, u ranama često dolazi do naseljavanja štetočine, a mogu se naseliti i ostali paraziti kao što su potkornjak, staklokrilci i gljivice iz roda Gleosporium sp.

Krvava vaš je slična lisnim ušima po broju generacija, od 10 do 16 godišnje. U proljeće dolazi do napada mladih jedinki koje sišu sokove iz mladara pa može doći do sušenja stabala. U ljeto ženke stvaraju kolonije mladih larvi koje sisanjem sokova mogu da uzrokuju pucanje kore grana, debla i oko spojnog mjesta kalema i podloge. Na istim mjestima štetočina i prezimljava.

Ostale mjere borbe

Koristite slabo bujne podloge M9 i M27, a MM 106 izbjegavajte ako želite da lakše kontrolišete štetočinu. Najvažnije je da se radi i ljetnja rezidba kako bi se efikasnije primijenila sredstva za prskanje.

Ljetna rezidba krušaka – osnova za dobar urod u narednoj godini

Trebalo bi izbjegavati i pretjeranu upotrebu azotnih đubriva.

Biološka zaštita

S obzirom da krvava vaš ne podnosi sumpor osim tekućeg sumpora možete da upotrijebite i bijeli luk. Kilogram čenova bijelog luka koji su presječeni na pola i potopljeni u 30 litara vrele vode dovoljni su za efikasnu borbu protiv krvave vaši. Tri litre ovakve vode dovoljni su za prskalicu od 10 litara. 

Prvo tretiranje obavite u drugoj polovini februara i ponovite još jednom do kretanja vegetacije i još jednom odmah poslije cvjetanja jabuka. Bijelim lukom možete da se riješite i eriofidnih grinja što znači da ne morate da kupujete skupe akaricide. 


Tagovi

Krvava vaš Simptomi Mjere suzbijanja Biološka zaštita Sumpor Pripravak od bijelog luka


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.