• Eriofidna grinja lista maline
  • 31.12.2017. 07:00

Suzbijanje grinje maline

Tokom kretanja vegetacije potrebno je obaviti pregled rodnih pupoljaka, a suzbijanje prezimljujućeg imaga obaviti prije nego što će početi polagati jaja.

Foto: Bigstockphoto/Petr Jilek
  • 438
  • 47
  • 0

Eriofidna grinja lista maline (Phyllocoptes gracilis) je crvolikog oblika, a dužina tijela joj je svega 115-130 mikrona. Ona prezimljava kao odrasla ženka, svijetlo smeđe boje, a kolonije su smještene u pazuhu rodnih pupoljaka.

Životni ciklus grinje

Postaje aktivna kada srednja dnevna temperatura dostigne 11ºC, a tada nastanjuju vršni dio pupoljaka maline. Kada se pupoljci otvore, migriraju na lisne peteljke i naličje razvijenih listova, a hrane se sisanjem biljnih sokova.

"Početak polaganja jaja odvija se kada srednja dnevna temperatura dostigne 25ºC. Životni ciklus od jajeta do odrasle jedinke može trajati od sedam do 14 dana. Uslijed njihove ishrane, na listovima dolazi do promjena u vidu kloroze, pjegavosti, malformacije lisnih dijelova", kaže dipl.ing Slobodan Gošić.

Simptomi

Primijetit ćete svijetlozelene mrlje na listovima, koje se s vremenom šire, zahvaćaju veći dio površine lista i dobivaju žućkastu boju. Dolazi i do povijanja lisnog živca na dole. Površina lista postaje neravna, a dolazi i do smanjenja maljavosti naličja listova. Mladi listovi se kovrčaju, dok se vršni izbojci suše.

Suzbijanje grinje

Tijekom kretanja vegetacije, potrebno je obaviti pregled rodnih pupoljaka, a suzbijanje prezimljujućeg imaga obaviti prije nego što počne polagati jaja.

"Preparati na bazi abamektina pokazali su dobru efikasnost. Ukoliko je potrebno, izvodi se još jedan tretman, najkasnije pred početak cvjetanja. Koriste se preparati na bazi buprofezina, spirodiklofena, fenpiroksimata", savjetuje Gošić.

Foto: Bigstockphoto/Petr Jilek


Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Autorica

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi