Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba voća
  • 20.09.2017. 11:00

Suša srezala i prinos voća i dnevnice sezonaca

Voćari kažu kako nemaju nikakvu računicu ako povećaju dnevnice, jer su i ovako na gubitku zbog loših prinosa. Dnevnice iznose tek 30 KM.

Foto: Pixabay/ponce_photography
  • 323
  • 24
  • 0

Ovogodišnja suša nemilice je harala po njivama, baščama i voćnjacima. Poljoprivrednici još zbrajaju štete, a njima će se, čini se, pridružiti i sezonski radnici. Jer, uroda je ove godine malo pa uz već minimalnu nadnicu od 30 KM jedva da uspiju što i obrati.

Kada je rodna godina, plantaže jabuka vrjele su od srednjoškolaca i studenata koji su si na taj način zaradili pristojan džeparac. Sezona je trajala do kraja oktobra, a dnevnica prelazila i 40 maraka, navodi capital.

"Berba voća nije težak posao, a može lijepo da se zaradi. Prije dvije godine sam brala jabuke u Gradišci, a novcem koji sam zaradila platila sam ljetovanje. Nadala sam se da ću i sada otkinuti neku marku, ali voća slabo ima, a dnevnice su zbog toga niže", kazala je Banjalučanka Dragana Bulajić.

Manji prinosi - manje radnika

Voćari kažu da su prinosi ove godine i do tri puta manji pa nema ni potrebe za većim brojem sezonskih radnika.

"U mnogim voćnjacima berbe neće ni biti, a i ovo malo jabuke što smo spasili od nevremena obraćemo za 15 dana. Počela je berba sorte zlatni delišes, koja ranije dozrijeva, a do kraja mjeseca obraćemo i ajdared, koja je najzastupljenija u našim krajevima", rekao je predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović.

Uz dnevnicu i obrok i prijevoz

Ističe da su u rodim godinama, na prostoru od 13 hektara, prinosi jabuke dostizali 500 tona, a na plantažama je radilo desetine sezonaca svih uzrasta i iz svih krajeva RS.

"Ove godine imamo deset radnika iz okoline Gradiške, jer nam se ne isplati dovoditi sezonce iz udaljenih mjesta. Roda neće biti ni 150 tona. Dnevnica za radnike je 30 maraka, a obezbijedili smo im još obrok i prevoz", dodao je Dojčinović.

Posla za sezonce nema ni u voćnjaku Spasoja Lajića, koji jabuke uzgaja na površini od šest hektara. Kaže da je angažrao tek četiri radnika te da do kraja berbe više neće ni trebati. "Voćari nikakvu računicu nemaju ako povećaju dnevnice, jer su i ovako na gubitku zbog loših prinosa", zaključuje Lajić.

Cijena jabuke još nije poznata

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, pod voćnjacima u Srpskoj je 14.535 hektara zemljišta, a jabuka kao jedna od najzastupljenijih vrsta voća zasađena je na 3.392 hektara.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže da otkupna cijena za jabuku prve klase još nije poznata.

"Stav voćara je da cijena ne smije biti niža od 0,70 KM, jer su prinosi podbacili, a cijena ovog voća u marketima već prelazi dvije marke", rekao je Dojčinović.

Foto: Pixabay/ponce_photography


Tagovi

Berba voća Berba jabuka Dnevnica Sezonski radnici


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.