Srećom, berba krušaka je u toku, ali posljedice mogu da osjete sorte koje kasnije sazrijevaju.
Kruške se ove godine beru nešto ranije nego prošle godine. Za razliku od lani, rod je odličan u većini područja, a najviše je rodila sorta Santa Marija.
Dozrijevanje krušaka usporili su toplotni talasi, pa i ovaj trenutni, ali su najveći problemi nedostatak vode i visoke temperature praćene vrelim vjetrom koji dovodi do isušivanja zemljišta i listova na stablima.
Zbog pomenutih faktora listovi se uvijaju na pola i jedna polovina postaje smeđa, dok druga ostaje zelena, ali ubrzo požuti i, takođe, posmeđi, nakon čega dolazi do sušenja kompletnog lista.
U krošnjama se mogu vidjeti i zone sa suhim listovima, pomiješane sa zonama s normalnom bojom lista.
U voćnjacima u kojima nije bilo dovoljno vode za navodnjavanje, dolazi i do povlačenja vode iz plodova i prijevremenog odbacivanja listova. Plodovi se suše i nemaju potreban kvalitet. Isto se dešava i kod šljiva.
Problemi sa sušom naročito su izraženi ukoliko nema trave ispod krošanje i između stabala. Dolazi do isušivanja, odnosno, evapotranspiracije i visoke temperature zemljišta zbog koje korijen teže funkcioniše.
I u slučaju da voćari imaju sistem za navodnjavanje kap po kap, visoke temperature dovode do stvrdnjavanja zemljišta i stvaranja čvrste pokorice, pa voćka ne može da iskoristi svu vodu dobijenu preko sistema. Da bi mogla raspolagati s vodom, voćari moraju da razbiju pokoricu. Zato je dobro da se ispod stabala i između voćaka drži niska trava koja, koliko toliko, čuva vlagu u uslovima visokih temperatura.
Ukoliko se nastavi period sparnog vremena, voćari koji nemaju vodu za navodnjavanje mogu imati velikih problema jer će za desetak do petnaest dana, početi probirna berba sorti koje najkasnije sazrijevaju, a to su Abate Fetel i Konferans.
Meteorolozi najavljuju nastavak toplotnog talasa tako da, ako se ne promijeni prognoza, navedene sorte takođe mogu imati problema sa isušivanjem listova i povlačenjem vode iz plodova.
Iako je ova godina bila sunčana, dosta vrelih dana dovelo je do toga da su biljke mirovale, tako da će tokom dozrijevanja biti upitan sadržaj šećera u plodovima krušaka, a time i njihov kvalitet.
Voćari strahuju da će zbog suše, i "veseli kotao" da trpi, odnosno, da kruška neće, po kotlu, dosta "bacati" prilikom pečenja rakije.
Fotoprilog
Tagovi
Autor