Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 06.04.2021. 14:00

Struka savjetuje primjenu vatre za zaštitu od mraza, kako je pravilno izvesti?

Poljoprivrednici najčešće griješe tako što nemaju obezbijeđen izvor toplote. Iz neznanja, natope materijal koji može da gori sa vodom da bi dobili dim, koji zapravo ima zanemariv efekat.

Foto: Bojan Kecman
  • 3.054
  • 435
  • 1

Meteorolozi su u danima pred nama najavili jak mraz, tačnije u noći sa utorka na srijedu i sa srijede na četvrtak. Uslijed njegove predstojeće pojave, u voćnjacima je preporuka da se što prije izvrši tretman preparatima na bazi algi (Wuxal Ascofol, Yara Universal Bio, Alge Specijal), kao i aminokiselina (Bioplex, Drin, Wuxal Amino, Amiwuchs), u maksimalnim preporučenim dozama. U zasadima kruške, osim navedenih, Mirko Jokić iz PSSRS, savjetuje i primjenu Promalina (ili Progerbalina) u dozi od 0,6 do 1,2 l/ha.  

Poželjno bi bilo da voćari urade i pripremu materijala za paljenje vatri jer je za sada, najjači mraz najavljen u noći sa srijede na četvrtak.

Vatra može pomoći, važno je pravilno primjeniti tehniku

Kada je riječ o tehnici upotrebe vatre, ona se zasniva na dvojnom efektu. Prvi podrazumijeva direktno oslobađanje toplote na okolna debla, a drugi nastaje  miješanjem vazduha unutar konvekcionog sloja. Do ove pojave dolazi kada se topli zrak od vatre diže u visinu, a sa podizanjem on se hladi i s vremenom dostiže visinu na kojoj mu je temperatura jednaka temperaturi okolnog vazduha.

U ove svrhe najbolje upotrijebiti bale slame

Navedeno je važno jer da bi došlo do kružne cirkulacije mora postojati izvor toplote. Iz tog razloga, samo dimljenje ima slab efekat, a i bolje je rješenje više manjih vatri nego manji broj onih velikih. Veće vatre proizvedu više toplote koja se gubi u visini. 

Kao materijal, mogu se iskoristiti bale slame, hrpe piljevine ili grane. Najbolje je napraviti improvizovane takozvane protiv-mrazne svijeće nabijanjem piljevine ili slame u kante i zalivanjem sa pregorjelim uljem, koje se zatim popale. U toku noći se obilaze i po potrebi dolijeva se pregorjelo ulje.

Da bi se postigli željeni rezultati, važno je osigurati dovoljan broj vatri. Iz iskustva poljoprivrednika, to je obično minimum 300 po hektaru. Ako ih nema dovoljno za cijeli voćnjak, bolje je fokusirati se na jedan ili dva dunuma, ali uraditi sve ispravno.

Mora biti obezbjeđen izvor toplote

Rastojanje između dvije vatre trebalo bi da bude maksimalno šest metara, u cik cak rasporedu. Sa paljenjem se kreće kada temperatura padne ispod nule vodeći računa da se obezbijedi dovoljno materijala za najhladniji dio noći, što je uglavnom između 5 i 7 sati ujutro.

Mogu se takođe rasporediti i tako da svaki drugi red bude prazan, a da se kroz njega tokom noći vozi prazan atomizer, samo sa uključenim ventilatorom da bi se toplota raspirivala i sa lijeve i sa desne strane. U ovu svrhu, odredi se površina od jednog hektara i kroz nju se za vrijeme mraza vozi u krug. 

Pored značaja pravilnog rasporeda na parceli, ukoliko je poznat smjer iz kojeg dolazi hladan zrak, sa te strane može se paliti veći broj vatri da bi se nadolazeći hladan vazduh zagrijao prije ulaska u zasad. 

Kada koriste ovu tehniku, proizvođači najčešće griješe tako što nemaju obezbijeđen izvor toplote. Iz neznanja, natope materijal koji može da gori sa vodom da bi dobili dim, koji zapravo ima zanemariv efekat. Često nema dovoljnog broja broj vatri, kao ni materijala da posluži za četiri do pe sati zaštite.

Ukoliko nema dovoljno materijala za jednu, bolje se koncentrisati na drugu noć i na površinu koja se može pravilno zaštiti.


Tagovi

Jak mraz Zaštita voća Primjena vatre Bale slame Izvor toplote Iskustva poljoprivrednika Cik cak raspored


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]