Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz jabuka
  • 21.11.2021. 18:00

Strogim kontrolama Rusija otežava uvoz jabuka - štite domaće voćare?

Isporuke jabuka kasne i po nekoliko dana, a dobavljači, posljedično, trpe značajne gubitke. Među zemljama izvoznicama najviše su pogođene Srbija, Turska, Iran, Novi Zeland i Južna Afrika.

Foto: Bigstock/IuriiSokolov
  • 101
  • 9
  • 0

Procedura za uvoz svježih jabuka iz pojedinih zemalja u Rusiju, od prošlog su tjedna postale kompliciranije. Prema informacijama koje su analitičari East Fruit-a dobili od sudionika na ruskom tržištu voća i povrća, riječ je o Srbiji, Turskoj, Iranu, Novom Zelandu te Južnoj Africi. 

Pozivaju se na dopis Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Rosselkhoznadzor) koja propisuje da se svaka serija uvoza iz tih zemalja pažljivo provjerava radi prekoračenja najveće dopuštene koncentracije ostataka pesticida, uključujući pirimetanil, klorpirifos i heksaklorobenzen.

Isporuke jabuka kasne i po nekoliko dana, a dobavljači, posljedično, trpe značajne gubitke. Zbog svega smatraju da su ove mjere oblik necarinskih prepreka uvozu kako bi se protežiralo domaće proizvođače i spriječili viškovi na tržištu.

Cilj podići cijenu domaćoj jabuci?

Kašnjenjem isporuka, rusko domaće tržište je oživjelo. Istina, cijene još nisu porasle, ali su ruski lanci supermarketa uzeli u obzir faktor kašnjenja i težeg uvoza podižući vrijednost domaćeg otkupa čak i za jeftinije sorte i niže klase. Prema sudionicima na tržištu, na cijene utječe i izostanak izvoza poljskih jabuka preko Bjelorusije zbog aktualne situacije s migrantima, o čemu smo nedavno pisali.

Moldavija nije među zemljama uključenima na crnu listu, a vjeruje se da je razlog to što su ondje cijene počele rasti. Trenutno je prosječna razina veleprodajnih za jabuke na ruskom tržištu 10 do 15 posto niža u odnosu na lani, ali je i dalje znatno viša u odnosu na sezonu 2018/19.

Zanimljivo je da je Rusija u rujnu ove godine naglo povećala uvoz ove vrste voća u odnosu na isti mjesec 2020., iako je u kolovozu uvoz bio manji nego godinu prije. Glavni porast izvoza u Rusiju je u rujnu 2021. zabilježen iz Moldavije, a zalihe su se udvostručile i dosegle 19,4 tisuća tona.

Isporuke iranskih jabuka porasle su za devet posto na devet tisuća tona, dok je Srbija u rujnu smanjila uvoz u tu zemlju za sedam posto na 2,8 tisuća tona. Inače, u razdoblju od kolovoza do rujna ove godine isporuka iz Srbije bila je za trećinu manja nego prošle godine. Turska je pak nastavila povećavati izvoz, a on je bio veći za 23 posto u rujnu u odnosu na isti taj mjesec lani.


Tagovi

Jabuke Rusija Uvoz Lokalno Cjene Carine Kontrole Izvoz jabuka


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]