Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koštuničavo voće
  • 28.02.2016. 08:00

Što sve treba znati o uzgoju i koristima badema?

Za pravilan uzgoj badema bitno je osigurati dovoljne količine vode u vrijeme intenzivnog rasta mladica i plodova.

  • 1.573
  • 195
  • 0

Badem je drvenasta biljka iz porodice ruža, jestive jezgre ploda. Stablo doseže veličinu od četiri do devet metara, a krase ga bijelo ružičasti cvjetovi i koštuničavi plodovi. Ima duguljaste, šiljaste i na rubovima nazubljene listove. Cvate već od januara. Njegovo stablo je srodno breskvi, šljivi i marelici, no za razliku od spomenutih voćki kod kojih se upotrebljava meso ploda, badem daje sjemenke. Postoje mnoge vrste koje se međusobno razlikuju po okusu. Dok se slatki badem koristi u preradi, iz gorkih sorti se proizvode različiti ekstrakti. Plodovi sadrže kvalitetne masnoće, bjelančevine, ugljikohidrate, mineralne i vitamine.

Da bi postigao dobru kvalitetu, u vrijeme dozrijevanja plodova zahtjeva mnogo svjetla i topline.

Oštećenja od niskih temperatura kod nekih sorti nastaju pri -27°C. Cvjetovi neposredno prije otvaranja mogu izdržati temperaturu i do -4°C, dok mladi zametnuti plodovi stradavaju na temperaturi od -1°C do -2°C. Badem vrlo dobro podnosi visoke temperature i do 50°C.

Za pravilan uzgoj bitno je osigurati dovoljne količine vode u vrijeme intenzivnog rasta mladica i plodova.

Zelene grane/Raf Production za N1, novinarka: Lana Fazlić, snimatelj: Mirza Hodžić, montažer: Amel Begić


Povezana biljna vrsta

Badem

Badem

Engleski naziv: Almond | Latinski naziv: Prunus amygdalus

Badem predstavlja cijenjeno, vrlo kalorično i hranjivo voće, kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu. Plodovi sadrže kvalitetne masnoće, bjelančevine, ugljikohidrate,... Više [+]

Tagovi

Badem Bjelančevine Ugljikohidrati Plodovi badema Koštuničavo voće

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer