Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj maslina
  • 25.07.2021. 12:00
  • Osijek

Što se ljeti radi u masliniku?

Mlade masline imaju potrebu za tri uzastopna navodnjavanja u srpnju sa količinom od 20 litara. Starije za dva navodnjavanja sa količinom od 50 litara, a one dugovječnije imaju potrebu i do dva navodnjavanja sa 200 litara.

Foto: Vedran Stapić
  • 266
  • 103
  • 0

Navodnjavanje maslinika u srpnju se obavlja sukladno sa praćenjem klimatskih prilika. Ukoliko imamo sustav za navodnjavanje onda ti obroci ovise o kapacitetu sustava i tipu tla, tj, njegove propusnosti za vodu, savjetuje Federalni agromediteranski zavod Mostar. Pri instaliranju sustava bilo bi preporučljivo savjetovati se o mogućnostima i primjeni. 

Ako on u masliniku ne postoji, mlade masline imaju potrebu za tri uzastopna navodnjavanja u srpnju sa količinom od 20 litara. Starije za dva navodnjavanja sa količinom od 50 litara, a one dugovječnije, recimo starije od 15 godina i više imaju potrebu i do dva navodnjavanja sa 200 litara.

Uništavanje korova se obavlja primjenom herbicida ili košnjom. Ukoliko se kosi jako je bitno kod iznosa korovne mase na mjesto spaljivanja da se ponaša sukladno pravilima održavanja vatre na otvorenom. Isto tako je moguće ostaviti zelenu masu na površini maslinika u svrhu malčiranja, kako bi se smanjilo isparavanje vode iz tla.

Gnojidba maslina

Folijarna gnojidba u srpnju se obavlja primjenom vodotopivih gnojiva u korist rasta sjemenke naspram mesa ploda, pojedini plodovi u ovom periodu i otpadaju. Razlog tome su štete od štetnika, izražene suše ili nedostatak balansirane folijarne gnojidbe. Kako bi se ovo izbjeglo na karbonatnim tlima gdje može doći do nedostatka kalija, a na crvenicama fosfora i kalcija,folijarna gnojidba mora biti balansirana i ravnomjerno raspoređena u vremenu. Tako ako se radi o nedostatku željeza ona se obavlja svakih 10 dana, a tretiranje se obavlja u ranim jutarnjim satima.

Primjena ostalih vodotopivih gnojiva i formulacija u primjeni je ovisna o proizvođaču ili postotku udjela elemenata. Kod folijarne gnojidbe je isto jako bitna čistoća sapnica raspršivača kako bi aplikacija bila što efikasnija. Kod zaštite maslina pesticidima čistoća sapnica je isto važna.

Zaštita od štetnika

Zaštita maslina u srpnju se obavlja  praćenjem pojave maslinove muhe (Dacus oleae) pomoću žutih ploča koja ima tri do pet generacija. Ona je štetnik ploda, ovisno o visini temperatura koje se kreću od 35 °C do 37 °C zavisi intenzitet pojave ovog štetnika. Zaštita se obavlja na bazi aktivnih tvari fentiona, dimetoata, diazinona, triklofona, tetraklorvinfosa, te fosmetata. Prvo tretiranje se obavlja u srpnju te u mjesecima koji slijede, obično u razmacima od 28 dana. 

Pored navedenih štetnika očituje se pojava leptira granotoča (Zeuzera pyrina) polovinom srpnja pa sve do rujna. Jako bitno da kod uništavanja ovog štetnika mehaničkim putem, uvlačenjem oštrog predmeta u hodnik gusjenice ili uštrcavanjem insekticida, voćarskim voskom zatvorimo ulaz u hodnik da ne bi došlo do daljnjih šteta po maslini. Kod intenzivnije pojave ovakvih šteta napadnuti dijelovi masline, grane, se odstranjuju rezidbom i spaljuju na za to previđenom mjestu.

Ljetna rezidba

Ljetna rezidba je također agro tehnička mjera koja zahtijeva odstranjivanje vodopija i izboja u zoni tla kod masline poradi rasterećenja masline od potrebe za vodom što čine ovi oblici mladih grana. Također, nakon iznosa se spaljuju, a vodopije koje se ostavljaju na primarnim granama kao rezerva za formiranje i očuvanje krošnje daju plod tek nakon tri do četiri godine starosti.     

Kod primjene preparata jako je važno držati se uputa proizvođača o dozama  kao i preporukama agronoma u  agro-centrima.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španija, a slijedi na drugom mjestu Italija. Jedno stablo masline može dati... Više [+]

Tagovi

Uzgoj maslina Maslina Navodnjavanje Gnojidba Maslinova muha


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.