Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada RS
  • 22.05.2017. 16:00

Štetu od mraza možete prijaviti do 15. jula

Procjenu će izvršiti gradske i opštinske službe te informiradi Vladu RS.

Foto: vladars.net
  • 573
  • 32
  • 0

Gradske i opštinske službe trebaju izvršiti procjenu šteta od mraza koji je izazvao štete u zasadima voća i vinove loze u Republici Srpskoj u aprilu ove godine.

Rok za prikupljanje i sistematizaciju podataka o štetama koje trebaju dostaviti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je 15. jula. Nakon prikupljanja svih podataka o štetama u Republici Srpskoj, Ministarstvo će informirati Vladu.

Obišli teren

Povodom šteta od mraza koji je zahvatio šire područje Republike Srpske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske posjetili su predstavnici Udruženja voćara Republike Srpske kojima je rečeno da su stručne službe Ministarstva izvršile obilazak terena i konstatirale štete na otvorenim cvjetovima i zametnutim voćnim plodovima, kao i na lastarima maline i vinove loze, navodi se na stranici Ministarstva poljoprivrede RS.

Saznali su i da je Ministarstvo o tome informiralo Vladu Republike Srpske, a Vlada zaključkom zadužila Ministarstvo da prati aktivnosti na utvrđivanju negativnih efekata mraza na voćarsko-vinogradarsku proizvodnju i o tome je informira.

U skladu sa Zakonom

Voćarima je preneseno da su gradske i opštinske službe obaviještene da se procjena štete utvrđuje u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju u vanrednim situacijama kojim je propisano da lokalne samouprave donose odluku o proglašenju stanja elementarne nepogode kao i odluku o formiranju komisije za utvrđivanje štete prouzrokovane elementarnom nepogodom.

Foto: vladars.net


Tagovi

Elementarna nepogoda Šteta od mraza Voćarstvo Vlada RS Udruženje voćara RS


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.