Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Budite dio priče
  • 28.05.2022. 16:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Stare sorte za nova vremena - možemo li sačuvati autohtone voćke?

Sakupljanje, čuvanje i održivo korištenje biljnih autohtonih vrsta i sorti, među kojima i voćaka, jedan je od osnovnih zadataka

Foto: IGR UNIBL
  • 236
  • 53
  • 0

Institut za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci započeo je projekat "Stare sorte za nova vremena". Riječ je o složenom radu koji zahtijeva uključivanje šire društvene zajednice. Sakupljanje, čuvanje i održivo korištenje biljnih autohtonih vrsta i sorti, među kojima i voćaka, jedan je od osnovnih zadataka ovog instituta.

Kako navode, žele evidentirati što više starih sorti voćaka i napraviti elektronski katalog čiji će autori biti svi oni koji dostave popunjen upitnik.

Od suštinske važnosti

Cilj je da se neke od tih sorata evidentiraju i dalje umnožavaju kako bih ih kroz uobičajenu upotrebu najbolje očuvali. Biljni genetički resursi su danas važniji nego ikada. Globalno zagrijavanje i klimatske promjene su trenutni problem broj jedan u svijetu. 

Carovača, Novi grad (Prusci)

"Stvaranje unaprijeđenih sorti koje će biti otporne prema nepovoljnim uslovima sredine u cilju obezbjeđivanja dovoljne količine hrane odgovarajućeg kvaliteta je suštinski važno", napominju iz ovog instituta.

Šta je potrebno da uradite?

Potrebno je da pronađete neku staru sortu voćke u svom okruženju koju bi ste željeli da opišete i sačuvate. Sortu ćete najbolje opisati popunjavanjem forme koja se nalazi na sljedećem linku - upitnik

"Sve informacije su nam jako važne tako da vas molimo da nađete vremena i odgovorite na postavljena pitanja. Posebno su nam važne fotografije koje možete praviti svojim telefonom. Uslikajte plodove u različitim pozicijama, ali i sve ono što dobro opisuje sortu: stablo, list, simptome neke bolesti itd.", pojašnjavaju.

Muškinja, Novi grad (Prusci)

Što više fotografija dostavite, Institut će lakše predstaviti vašu sortu u katalogu. Svi učesnici u ovom projektu koji popune upitnik i pošalju fotografije zauzvrat dobijaju majicu s logom projekta.

Nagrada je i evidentiranje starih sorata kojima možda prijeti zaborav i uništenje.

Više o projektu i kako popuniti upitnik možete pogledati u videu.

 


Tagovi

Autohtono voće Stare sorte Institut za genetičke resurse Banja Luka Voćarstvo


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.