Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tretiranje voća
  • 12.03.2024. 12:00

Spriječite trulež ploda koštičavih voćnih vrsta, sada je vrijeme za zaštitu

Prvi simptomi bolesti se uočavaju na cvjetovima. Gljivica u dozrijevanju uzrokuje i trulež ploda.

Foto: Depositphotos/succulentlife@ya.ru
  • 147
  • 23
  • 0

Promjenjivo vrijeme pogoduje razvoju bolesti na koštičavim voćnim vrstama. Nasadi višanja, šljiva, bresaka, nektarina i marelica koji se nalaze na toplim položajima i gdje je otvoreno više od 20 posto cvjetova podložni su razvoju bolesti koju uzrokuje gljivica Monilia laxa.

Ona prezimljava na zaraženim plodovima koji ostaju na i ispod stabla tokom zime, kao i u rak ranama napadnutih grančica. U kišnom periodu stvara se mnoštvo konidija koje kiša i vjetar raznose nakon čega dospijevaju na cvjetove koštičavog voća i tako ostvaruju zarazu koja se zbog velike vlage vrlo lako širi, navode iz Zavoda za poljoprivredu Zapadno-hercegovačko kantona

Prvi simptomi ove bolesti se uočavaju na cvjetovima. Infekcijom ove bolesti dolazi do masovnog propadanja cvjetova i sušenja grančica. Ako godinama dolazi do uzastopnog napada uzročnika bolesti tada dolazi do propadanja grana, dijelova krošnje pa i cijelih stabala. Često dolazi i do pojave smole na stablu što je znak laganog propadanja voćke. Gljivica u dozrijevanju uzrokuje i trulež ploda.

Znakovi bolesti su najuočljiviji tokom cvatnje i u periodu neposredno nakon cvatnje. Napadnuti cvjetovi dobiju smeđu boju, naglo se osuše, a zatim dolazi do sušenja grančica koje izgledaju kao da su spaljene. Da bi izbjegli pojavu ove bolesti preporučuje se preventivna zaštita, a tu svrhu potrebno je koristiti neke od hemijskih pripravaka: Signum WG, Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG, Indar 5 EW.

Vegetacija voća je sada nezaustavljiva, hoće li je mraz "presjeći"?

Na lokalitetima i u nasadima trešanja, višanja i šljiva u kojima se voćke još uvijek nalaze u fazi nabubrenih pupova zaštita se može izvršiti tretiranjem pripravcima na bazi bakra: Neoram WG, Nordox 75 WG, Champion, Bordoška juha 20 WP Manica, Cuprablau-Z i dr. Pripravci na bazi bakra smiju se koristiti samo do faze bubrenja pupova.

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača.


Tagovi

Trulež ploda Monilia laxa Tretiranje voćnjaka Koštočavo voće Zaštita voća Zavod za poljoprivredu ZHK


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Cijene žitarica pale su na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca, a razlog tomu je izvješće Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA). Cijena pšenice, koja je trenutno 215 Eura po toni, pala je već u petak navečer nakon što... Više [+]