• Rak jabuke
  • 25.01.2021. 11:30

Spriječite rak kore jabuka treiranjem bakrom i krečom

Protiv ovog patogena preporučuju se preparati koja se upotrebljavaju i kod čađave krastavosti jabuka. Ipak, možda bi bilo dobro ponekad koristiti bakar ili kreč, u manjim dozama.

Foto: Bojan Kecman
  • 112
  • 17
  • 0

Rak kore jabuka (Nectria galligena) zahvata deblo i grane. Ako se mjere zaštite ne preduzmu na vrijeme može da dođe do kompletnog propadanja stabla. U slučaju toplijih zima potrebno je ranije primjeniti preventivne metode kako bi se spriječilo širenje patogena.

Ulaz u deblo i grane ovoj gljivici omogućava rezidba, mraz i pucanje kore, izazvano čestim izmjenama toplog i hladnog vremena zbog čega, najviše tokom proljeća, dolazi do njenog uzdužnog pucanja.

Crni rak - kada kora pocrni

Simptomi se pojavljuju u vidu crvenkaste boje kore, koja se na starijim granama udubljuje i stvaraju se krugovi oko rana. Biljka se brani, naročito na deblu, formiranjem kalusnog tkiva oko ozljede ali, ako se na vrijeme ne reaguje, za nekoliko godina stablo propada. Korijen gubi funkciju, usjev je osjetljiviji prema teretu, odnosno, većem prinosu i jačim udarima vjetra.

Ako je zima blaža na ranama će se javiti askospore, prvo bijele, a kasnije na proljeće, crvenkaste boje koje prenose zarazu izbacivanjem iz peritecija. Ukoliko su novije rane javiće se konidije koje takođe prenose infekciju. Dešava se isto tako da kora u području ulegnutih mjesta pocrni pa se često bolest naziva i crni rak.

Prije mirovanja tretirati bakrom

Kao i kod većine gljivica, temperature od 15 °C najviše pogoduju aktiviranju patogena i on već u toku zime može da uništi stablo, prije dubokog mirovanja koje obično nastupa u februaru. Zato je važno da se prije ovog perioda odradi tretman bakarnim preparatima i krečom, kako bi se koliko toliko spriječilo daljnje širenje bolesti.

Temperature od 15 °C odgovaraju patogenu

Smjesa kreča preporučuje se da bude gusta, sa dodatkom pola kilograma bakarnog sredstva po kanti od 15 litara kreča, a ako se radi prskanje cijelog drveta, dovoljno je 30 kilograma kreča i dvije litre (ili kg) bakra po atomizeru od 330 litara. Naravno, treba pripaziti da se dizne ne začepe a najbolje je da se tretiranje obavi pištoljima namještenim na crijeva. Poželjno je dodati so, dva kilograma po atomizeru, radi težeg spiranja u slučaju jačih padavina.

Koru debla premazati krečom

Kod orezivanja bilo bi dobro da ne dolazi do preklapanja i dodirivanja grana. One zaražene sijeku se do osnove, a kora debla, ako je ispucala, otkida se i nosi izvan voćnjaka, nakon čega se tretira bakrom i krečom ili samo premaže njihovom smjesom.

Jače rezove preporučljivo je premazati kalemarskim voskom. Prije februarskog tretiranja, ako postoje simptomi bolesti, obavezno se u jesen odrade jedan ili dva tretmana bakarnim sredstvima, tokom i nakon opadanja lisne mase. Nije strašno ako list ostane duže na grani nakon berbe kao što je često slučaj posljednjih godina. Prije kretanja vegetacije, do faze mišje uši, takođe se uradi prskanje na bazi bakra.

Razmisliti o kreču i tokom vegetacije

Dodatan problem može da predstavlja drvenar koji napada slabije, iznureno drveće, među njima i ono zahvaćeno rakom kore.

Kasnije, tokom vegetacije, protiv ovog patogena preporučuju se preparati koja se upotrebljavaju i kod čađave krastavosti jabuka. Ipak, možda bi bilo dobro ponekad koristiti bakar ili kreč, u manjim dozama, kako bi se suzbilo širenje zaraze u slučaju proljeća sa mnogo padavina. 


Fotoprilog


Tagovi

Rak kore jabuka Pucanje kore Crni rak Tretman bakrom Tretman krečom Kalemarski vosak Drvenar Čađava krastavost jabuke


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.