Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro Sevilla
  • 15.04.2016. 09:00

Španjolci žele saditi masline u Hercegovini

Španjolci će obići cijelu Hercegovinu, a trenutno razmatraju oko 1.500 hektara potencijalnih površina poljoprivrednog zemljišta u Mostaru te općinama Čapljina, Stolac i Ravno. Potencijala ima i u Neumu i Čitluku.

Foto: Snježana Kratz
  • 333
  • 15
  • 0

Španjolci su zainteresirani za sadnju maslina u Hercegovini. Naime, predsjednik svjetski poznate tvrtke Agro Sevilla, Gabriel Redondo posjetio je ovaj tjedan Mostar i s predstavnicima vlasti razgovarao o mogućnostima sadnje.

"Ova regija ima potencijal jer posjeduje povoljnu klimu, zemlju i vodu", rekao je Redondo na sastanku s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem, ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegovačko-neretvanske županije Donkom Jovićem te dekanima poljoprivrednih fakulteta u Mostaru, Danijelom Petrović i Ahmedom Džumhurom.

Pogodno tlo za masline

"Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti početi s realizacijom uzgoja", dodao je Redondo naglasivši da je sadnja masline projekt koji zahtjeva vrijeme, ali ima veliku vrijednost i bogatstvo.

Podsjećamo, posjet Mostaru uslijedio je nakon posjeta gradonačelnika Bešlića ovoj tvrtki prije par godina. Iako Hercegovačko-neretvanska županija ima pogodno tlo, sadnjom maslina se bavi tek 20-ak godina te je cilj potaknuti mlade da se bave maslinarstvom.

"Angažirali smo i naučnu zajednicu kojoj će španjolski znanstvenici prenijeti svoja iskustva i znanje koje oni imaju. Prvenstveni nam je cilj da njihovo znanje i iskustvo prenesemo ovdje i da naše ljude zaposlimo", kazao je Bešlić.

U vidu je 1.500 hektara

Španjolci će obići cijelu Hercegovinu, a trenutno razmatraju oko 1.500 hektara potencijalnih površina poljoprivrednog zemljišta u Mostaru te općinama Čapljina, Stolac i Ravno. Potencijala ima i u Neumu i Čitluku. "Suradnja sa Španjolcima bi se mogla pretvoriti u jedan povijesni dogovor", zaključio je ministar Jović.

Foto: Snježana Kratz


Tagovi

Mostar Agro Sevilla Masline Španjolci


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.