Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti šljiva
  • 03.09.2022. 09:00

Sodom bikarbonom i praškom za pecivo spriječite trulež šljiva

Povećana vlažnost i kišno vrijeme praćeno povremenim pljuskovima idealni su za širenje bolesti, naročito nakon dugotrajnog sušnog perioda. Je li kasno za djelovanje?

Foto: Depositphotos/mahirov9
  • 139
  • 31
  • 0

U nižim krajevima ubrzo se završava berba šljiva. Trulež plodova redovno se javlja u voćnjacima, čak i onim u kojima je prije berbe odrađena hemijska zaštita. Bolest, Monilia fructigena, brzo se širi i ne treba joj mnogo vremena da zahvati plod. Najviše su i najčešće oboljevanju izloženi plodovi koji su u sjeni ili oštećeni od grada, savijača osa i stršljenova.

Povećana vlažnost i kišno vrijeme praćeno povremenim pljuskovima idealni su za širenje bolesti, naročito nakon dugotrajnog sušnog perioda. Spore se šire s jednog na drugi plod zahvaljujući vjetru i insektima i često se dešava da u krošnji vidimo i po nekoliko mumificiranih plodova koji na sebi imaju bijele konidije. Do širenja dolazi i tokom transporta, dodirivanjem i pritiskanjem plodova, kao i tokom čuvanja u skladištima, a poznato je da se šljiva ne može dugo čuvati u hladnjačama.

Propadanje plodova i stabala

Monilia fructigena često se zajedno javlja sa Moniliom laxa, bolešću sušenja cvjetova i grana šljiva koja se pojavljuje poslije cvjetanja ali je prisutna u voćnjaku i poslije berbe. Poznato je da ova bolest uzrokuje sušenje plodova, grana, pa i propadanje kompletnih stabala.

Posljednje prskanje izvršiti tri sedmice prije berbe (Foto: Bojan Kecman)

Ako se šljiva bere za rakiju, što je uglavnom slučaj u ovoj godini, trešenjem i kupljenjem zrelih plodova, u roku od dva do tri dana, dolazi do pojave truleži jer se ne pazi na to da se plodovi ne oštete. Imajući u vidu da je ova godina bila sušna, došlo je do ranijeg zrenja pojedinih sorti, kao i neravnomjernog zrenja na sortama čija je berba u toku, pa se dešava da dosta plodova opada zbog čega se kupljenje opalih plodova vršilo u nekoliko navrata.

Poželjna ljetna rezidba

Do manje pojave bolesti dolazi ako se radi i ljetnja rezidba jer nema zadržavanja vlage u unutrašnjosti krošnje, a plodovi su više izloženi suncu. Što se tiče upotrebe zaštitnih sredstava u voćnjacima u kojima se primjenjuju hemijske metode, odnosno, pesticidi, posljednje prskanje trebalo bi da se izvrši tri sedmice prije berbe jer nema mnogo sredstava dostupnih na tržištu, sa karencom od sedam ili 14 dana.

Trećina ovogodišnjeg roda šljive će propasti?

Od ove godine zabranjena je upotreba preparata na bazi mankozeba koja je činila osnovu zaštite šljiva od truleži plodova. I sa upotrebom insekticida ne bi smjelo da se ide ne 14 dana prije berbe. U svakom slučaju, prilikom izbora fungicida i insekticida, proizvođači bi trebalo da se konsultuju sa svojim savjetodavcem.

Pomaže i soda 

Ako ne želite primjeniti pesticide, primjećeno je da se koliko-toliko efikasna zaštita plodova od truleži može postići upotrebom sode bikarbone, u dozi od kilogram i po do dva kilograma, u 1.000 litara vode. Soda će smanjiti površinski napon i umanjiti formiranje spora gljivice kojima je potrebna kisela sredina za formiranje i oslobađanje.

Dobra je i za smanjenje truleži plodova malina i ostalog voća. Uz nju se može dodati i nekoliko kesica praška za pecivo koji ima sličnu ulogu.


Fotoprilog


Tagovi

Trulež plodova šljiva Monilia fructigena Monilia laxa Mankozeb Ljetnja rezidba šljiva Karenca


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.