Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jabuke
  • 18.09.2022. 18:00

Smanjena prognoza evropskog uroda jabuke, a troškovi rastu

Topli talas i suša su smanjili očekivani urod i uticali na kvalitet plodova. Proizvodnju muče nedostatak sezonskih radnika i preskupo skladištenje

Foto: Depositphoto/juver123
  • 56
  • 29
  • 0

Ovogodišnje vremenske prilike su uticale na obojenost i veličinu plodova jabuka, a prve procjene su smanjene. Upitan je i kvalitet plodova namijenjenih preradi. Visoke cijene električne energije spriječit će voćare da uberu dio uroda zbog nepristupačnih troškova skladištenja, kao i nedostatka sezonskih radnika, stoji u revidiranoj prognozi roda ovog voća za nadolazeću sezonu, a koju je objavilo Svjetsko udruženje proizvođača jabuka i krušaka WAPA. 

Najnovije prognoze govore da će evropski rod jabuka biti smanjen na 12.076.000 t, što je oko 90.000 t manje od avgustovske prognoze koja je iznosila 12.168.000 t.

Većina zemalja je smanjila svoje procjene, a to se posebno odnosi na Francusku, Italiju i Španiju. Izuzetak su Poljska i Češka. Smanjena je prognoza i za američki urod jabuke, na 4,6 miliona t.

Preskupo skladištenje i mala veličina plodova

WAPA je povodom revizije prognoze od svojih članova primila povratne informacije o izazovima s kojima se susreću. Veliki problem je nedostatak sezonskih radnika i previsoke cijene električne energije.

Skladištenje je skupo (Foto: Depositphoto/alex.wolf)

Za voćare je postalo preskupo da skladište urod u hladnjačama, a dio bi se moga odreći berbe kako bi izbjegli finansijski minus jer neće moći nadoknaditi troškove proizvodnje. Ovi faktori predstavljaju veliku zabrinutost za konačni rod i konkurentnost proizvođača, a ugrožavaju kontinuitet poslovanja sektora.

Više je industrijskog voća

Toplotni talas i suša su snažno djelovali na voćarsku proizvodnju. Uslijed nedostatka vlage plodovi će biti sitniji. Takođe, slabija je njihova obojenost. Proizvođači imaju veći udio industrijske jabuke i kruške, jer plodovi ne zadovoljavaju standarde za konzumnu upotrebu.

Razvoj sezone će se pratiti, a WAPA će prilagođavati prognozu kako se berba bude završavala. Prioritet će biti osiguranje lanca opskrbe i stvaranje uslova da uzgajivači budu u mogućnosti da povrate ogromna povećanja troškova, očuvati kontinuitet ponude i stimulisati potrošnju.


Tagovi

WAPA Skladištenje voća Berba jabuke Urod jabuka Urod krušaka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.