Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište šljive
  • 01.07.2016. 13:30

Šljiva sa Majevice izvozi se za 1,5 KM!

Šljiva je ove godine dobro rodila, posebno čačanka rana koja je zbog krupnog ploda i vrhunskog kvaliteta tražena na ruskom tržištu.

Foto: Opština Prokuplje
  • 531
  • 31
  • 0

Zbog klimatskih pogodnosti, šljiva na Majevici sazri sedam dana ranije nego u drugim krajevima, što je prednost na tržištu. Voćari očekuju da će ove godine povećati izvoz za 50 odsto u odnosu na prošlu godinu, piše rtrs.

Šljiva je ove godine dobro rodila, posebno čačanka rana koja je zbog krupnog ploda i vrhunskog kvaliteta tražena na ruskom tržištu. Voćari su zadovoljni, a sve što uberu ide za izvoz po izuzetno povoljnoj cijeni od 1,5 KM za kilogram.

Prinos 40 tona po hektaru čačanke rane je iznad očekivanja, otkup je organizovan po povoljnim uslovima, dobrom cijenom i isplatom u roku od nekoliko dana.

Nakon čačanke rane za berbu stižu rodnije sorte: ljepotica, rodna i stenli koje mogu dati 100 tona po hektaru. Prva klasa, osim na rusko, biće izvezena na njemačko i austrijsko tržište.

Otkupljivači se nadaju da će ove godine izvesti i do 3.000 tona šljive. Osim Ministarstva poljoprivrede, sadnju podstiče i lokalna zajednica. Prema procjenama, posljednjih godina na Majevici je zasađeno 800 hiljada stabala šljive i drugog voća.

Foto: Opština Prokuplje


Tagovi

Šljive Čačanska rana Tržište Otkup Berba Rod Cijena


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97