• Šljivina osica
  • 10.04.2019. 07:00

Slijedi napad šljivine osice – kako je suzbiti?

Za nekoliko dana trebalo bi da uslijedi tretman protiv crne i žute šljivine osice. Ova štetočina može da prouzrokuje opadanje i do 80% tek zametnutih plodova šljiva.

Foto: Pixabay/Hans Bojan Kecman
  • 577
  • 89
  • 0

Sorte šljiva su, u zavisnosti od lokaliteta, u fazi punog cvjetanja ili precvjetavanja. Za nekoliko dana trebalo bi da uslijedi tretman protiv crne i žute šljivine osice (lat. Hoplocampa minuta i Hoplocampa flava). Ova štetočina može da prouzrokuje opadanje i do 80% tek zametnutih plodova šljiva.

Osice su crne, odnosno, žute boje, a dužina im je oko 5 milimetara. Prezimljava kao lutka, a u vrijeme cvjetanja ženka polaže jaja u listiće čašice cvijeta šljiva. Već nakon desetak dana iz jaja izlaze larve koje se ubušuju u mladi plodić. Ako se tada ne reaguje šteta je nenadoknadiva, tj. čim se na plodiću vidi crna tačka koja predstavlja ulaz larve, to je znak da će plodić da otpadne jer je larva unutar plodića zaštićena od insekticida. Larva izgriza meso plodića i za petnaestak dana završava svoj razvoj i zajedno sa plodom, u stadijumu pagusjenice, pada na zemlju u kojoj prezimi. Nekada se vidi i kako se pomoću paučine spušta na zemlju što je siguran pokazatelj da je riječ o osici. Srećom, štetočina ima jednu generaciju godišnje, pa se protiv nje možemo lakše boriti u odnosu na savijača šljive.

Mjere borbe protiv osica

Najlakše je kada se, u pravo vrijeme, upotrijebe insekticidi i to na bazi dimetoata, cipermetrina, tiakloprida, fosalona itd. Najvažnije je pogoditi vrijeme tretmana šljiva i možete biti sigurni da ste uništili osicu ako se tretman obavi u vrijeme precvjetavanja. Naravno, trebalo bi voditi računa o pčelama koje znaju da posjećuju cvjetove i u vrijeme precvjetavanja, zato je poželjno obavijestiti pčelare u blizini da, barem dva dana, drže pčele zatvorene u košnicama.

Alternativne mjere suzbijanja 

Hemijske mjere zaštite od osice preporučljive su u većim voćnjacima dok se u manjim mogu primijeniti i nehemijske mjere borbe. Pošto je larva osice osjetljiva na sve iritirajuće supstance svako prskanje sa mljevenim biberom, čili papričicama, rasolom, ljutom mljevenom paprikom i sirćetom, uništiće je prije nego što se ubuši u plodić. Rezultat je bolji ako nije padala kiša tokom piljenja larvi. U slučaju kiše tretmani se moraju ponoviti. Pomaže i tretiranje sa vodom u kojoj je bio otopljen crveni i bijeli luk, kao i pelin koji mirisom odbija štetočine jer, osim što im je nepodnošljiv miris, ne mogu ni da namirišu plodiće šljiva. Može se primijeniti i kaolinska glina koja ima osobinu da iritira tijelo larve prilikom prelaska u plodić.

Kako smanjiti upotrebu insekticida na kruškama? Kaolinskom glinom

Kao dobra metoda pokazala se i primjena plavih plastičnih bočica probušenih sa strane, punjenih alkoholom, koji privlači ženku osice.

Prskanja začinima nisu skupa, a zasigurno, ni štetna. Svi voćari koji imaju do stotinjak stabala trebalo bi da se orijentišu na alternativne metode suzbijanja osica jer tako čuvaju zdravlje sebe i svojih ukućana. Isto tako, malo ko od njih koristi zaštitu prilikom hemijskog prskanja, tj. zaštitne naočale i masku zbog čega je sve više oboljelih od kancerogenih bolesti.

 


Tagovi

Crna šljivina osica Žuta šljivina osica Precvjetavanje Kaolinska glina Pagusjenice


Autor

Bojan Kecman

Bojan Kecman

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi