Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj šljiva
  • 17.03.2024. 10:30

Sindikalac u svom šljiviku: "Ovdje dušu odmaram"

I dok mnogi bježe iz sela u gradove, Božo je dokaz da se može, uz dobru organizaciju, biti na oba mjesta.

Foto: Bojan Kecman
  • 368
  • 135
  • 0

U javnosti poznat kao predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske, Božo Marić iz sela Ljeb kod Stanara, pauzu od borbe za bolji položaj radnika u upravi, nalazi u svom šljiviku.

I dok mnogi bježe iz sela u gradove, Božo je dokaz da se može, uz dobru organizaciju, biti na oba mjesta.

Zasadio čačansku rodnu

Njegov zaselak mu je najljepše mjesto na svijetu i zato je odlučio da ga ne napušta i ne ostavlja praznu roditeljsku kuću. Svaki slobodan trenutak od sindikalnih obaveza, kojih nije malo i zbog kojih je najpoznatiji sindikalac u Republici Srpskoj, koristi da ode na selo.  

Šljivik podigao prije tri godine

Iz njegovog voćnjaka, koji je zasađen na idealnom položaju, na brdašcu, vidi se i dimnjak u termoelektrani Stanari. Zagađenja nema iako bi možda mnogi razmislili zbog toga, ali Boži to nije predstavljalo problem da, prije tri godine, podigne zasad šljiva.   

"Ovdje dušu odmaram i skupljam snagu. Posadio sam sortu čačanska rodna, a sadnice sam nabavio iz rasadnika u Modriči. Sve što je bilo potrebno za podizanje zasada, od oranja, đubrenja, sadnje, odrađeno je kako je trebalo. Voćke sad ulaze u četvrtu vegetaciju i očekujem dobar rod. Stabla su okrečena, oprskana bakrom, nađubrena, grane savijene. Sad nije do mene", kaže Božo.

Želi svoju rakiju

Prošla godina bila je izuzetno loša za uzgajivače šljiva u većini krajeva pa je rod izostao kod skoro svih voćara. Ni ova godina ne obećava mnogo, ali je u voćnjaku našeg domaćina dobro što vegetacija kasnije kreće u odnosu na Banjaluku, na primjer. Tek poneki pup na šljivama je prolistao, a većina je u fazi mirovanja ili početka pojave bijelih balona.

Mogu li aminokiseline pomoći u zaštiti od mraza?

"Meni je cilj da pravim rakiju, svoju rakiju. To je u mojoj porodici i u ovom kraju, tradicija. Imam još i nekoliko starih stabala jabuka od kojih pravim sok. Između šljiva bila je posijana i facelija koju sam koristio za obogaćivanje zemljišta i za pčele koje takođe držim. Samo se nadam da ove godine neće biti mraza", ističe Marić.

Božo je među onima koji nemaju mnogo voća, ali sasvim dovoljno za svoje potrebe. I sve je više onih koji se za to odlučuju što može samo da raduje jer će se, koliko toliko, ublažiti depopulacija, odnosno, napuštanje seoskih područja.  


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Facelija

Facelija

Sinonim: - | Engleski naziv: California bluebell | Latinski naziv: Phacelia tanacetifolia Benth.

Facelija je jednogodišnja je biljka čiji cvjetovi daju velike prinose nektara. Smatra se da se s nje može skupiti 500 – 1 000 kg/ha meda, što ovisi o sjetvi, vremenskim prilikama... Više [+]

Tagovi

Božo Marić Šljiva Čačanska rodna Facelija Krečenje šljiva Stanari


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.