Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trulež voća
  • 19.02.2018. 07:30

Simptomi i suzbijanje gorke truleži višnje i jabuke

Gorku trulež višnje i jabuke izaziva polifagna gljiva Glomerella cingulata, koja se saprofitski razvija na različitim uzgajanim i divljim biljnim vrstama.

  • 678
  • 47
  • 0

Gorku trulež jabuke izaziva polifagna gljiva Glomerella cingulata, koja se saprofitski razvija na različitim uzgajanim i divljim biljnim vrstama. Na plodovima jabuke taj parazit uzrokuje ujednačene, tamno smeđe, kružne pjege koje počinju na lenticelama i postepeno se šire. Kako objašnjava diplomirana inženjerka voćarstva Mica Spajić, na jednom se plodu može pojaviti više pjega. Ovisno o vanjskoj temperaturi one se postepeno šire i spajaju, dovodeći na kraju do potpunog truljenja ploda. Glomerella cinguelata formira toksine koji zaraženom plodu daju gorak ukus, po kojem je ova bolest i dobila naziv.

Infekcija intenzivnija od sredine vegetacijskog perioda

U razdoblju između dvije sezone ova gljiva preživljava u obliku peritecija i acervula na mumificiranim plodovima i micelijima u zaraženom izumrlom drvetu i rak-ranama. Napominje da infekcija plodova može nastati u bilo kojoj fazi vegetacije, ali je intenzivnija od sredine do kraja vegetacijskog perioda. Povećanje pjege na plodu je najbrže na temperaturi iznad 30 °C

Bolest se pojavljuje i na višnji

Kada je riječ o višnji, početne promjene na plodovima se pokazuju u obliku svijetlo smeđih, sitnih pjega ili ranica koje se s vremenom povećavaju. Oboljelo tkivo izumire i uliježe podsjećajući na antraknozne rane, po čemu je bolest dobila ime antraknoza plodova višnje. Tkivo u okviru pjega nekrotira, smežurava se i suši, što povlači propadanje i sušenje čitavog ploda. Na pjegama se formiraju svijetlo smeđe do ružičaste gomilice sastavljene od reproduktivnih organa parazita, poredane često u vidu koncentričnih krugova.

Kako suzbiti gorku trulež?

Gorka trulež jabuke se suzbija tako što se mumificirani plodovi, rak-rana i izumrlih grana uklanjaju, a vrlo je važno zaražene plodove odstranjivati tijekom trajanja vegetacije. Stručnjaci također preporučuju i primjenu fungicida na bazi prosimidona tijekom cijele vegetacije u intervalu 10-14 dana.

Foto: Wikimedia Commons


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Gorka trulež Jabuka Voćarstvo Bolesti bilja Zaštita bilja Simptomi Fungicidi Agroklub Liječenje Glomerella cingulata


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer