Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jagoda
  • 02.03.2019. 08:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Kalesija

Siguran otkup: Britanci će u Kalesiji investirati u jagode?

Najbitnije je da poljoprivrednici imaju siguran otkup, a garantujem da poljoprivrednici u Kalesiji imaju kvalitetan proizvod, rekao je Edin Glogić, direktor Agencije za razvoj u susretu sa Shafiq Ahmedom, direktorom britanske kompanije "Hampton".

Foto: Pixabay/anlebed91
  • 291
  • 85
  • 0

Shafiq Ahmed, direktor kompanije "Hampton" iz Velike Britanije posjetio je Općinu Kalesija s namjerom da se na njezinom području uzgajaju jagode koje će se plasirati na tržište Evropske unije. Naime, ta kompanija već godinama investira u uzgoj jagoda, a zbog geografskog položaja zainteresovani su i za podizanje novih zasada ovoga voća na poljoprivrednim parcelama u Kalesiji.

Ahmed se tom prilikom susreo sa savjetnikom općinskog načelnika Fikretom Suljkanovićem, sekretarom Općine Kalesija Mujom Tosunbegovićem, direktorom Agencije za razvoj Edinom Glogićem i Gordanom Radović, višom stručnom saradnicom iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

Suljkanović je kazao je da će Općina sve učiniti da investitor dobije pogodnosti koje mu zakon omogućava, te dodao da postoji mogućnost da zasade jagoda pokrenu i poljoprivrednici iz Kalesije koji bi proizvod plasirali ovoj firmi, navodi Klix.ba

Potencijalni investitori su tom prilikom upoznati o poticajnim mjerama u ovoj oblasti, a Općina Kalesija ima u planu i gradnju hladnjače u kojoj bi se mogla jagoda sačuvati, a zatim transportovati ka tržištu Evropske unije. Glogić je istakao da Kalesija ima dobru mrežu poljoprivrednika koja se pokazala uspješnom posebno kada je riječ o sadnji krastavca kornišona.

"Najbitnije je da poljoprivrednici imaju siguran otkup, a garantujem da poljoprivrednici u Kalesiji imaju kvalitetan proizvod", rekao je Glogić.

Gordana Radović iz FIPA-e je izrazila zadovoljstvo sastankom na kome je potencijalni investitor mogao dobiti sve potrebne informacije, kao i uvjerenje da će se odlučiti da investira upravo u Kalesiji gdje su vrijedni ljudi i gdje ima pomaka kada je riječ o poljoprivredi, saopćeno je iz Službe za informisanje Općine Kalesija.


Tagovi

Uzgoj jagode Općina Kalesija Hampton Shafiq Ahmed Hladnjača Siguran otkup


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.