Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Propadanje malinarstva
  • 20.06.2018. 10:30

Sektor malinarstva u BiH pred kolapsom, svakodnevno propadaju tone malina!

Nekada najperspektivnija grana poljoprivrede danas bilježi gubitke od stotine tona gubitaka čija je vrijednost u milionima KM

Foto: Bigstockphoto/gorchittza2012
  • 2.842
  • 200
  • 0

Iz Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH poručuju da se nekada najperspektivnija grana poljoprivrede u BiH danas nalazi pred totalnim kolapsom. Sektor proizvodnje malina nekoliko godina unazad ostvaruje rezultate koji su vrijedni pažnje, gdje je u 2017. godini proizvedeno preko 23.000 t maline i ostvarena vrijednost izvoza od 71 mil. KM. Ostvareni rezultati su svrstali BiH kao 7. zemlju na svijetu po ostvarenoj proizvodnji malina, a sektor proizvodnje malina kao sektor koji bilježi najbrži rast.

Danas sektor proizvodnje malina prolazi kroz svoj najteži period prije svega zbog nepovoljnih klimatskih uslova. Kiša koja konstantno pada značajno utiče na mogućnost branja maline, kao i na kvalitet ubrane maline. Drugim riječima u malinarstvu je prisutno stanje elementarne nepogode koje nanosi milionske gubitke u proizvodnji.

U okolici Maglaja do sada je propalo 500 tona maline?

Izlazak pojedinih hladnjača iz otkupa u 2018. godini je smanjilo raspoložive rashladne kapacitete te dodatno otežalo situaciju u cjelokupnom sektoru. Upravo to je doprinjelo neravnomjernoj raspoređenosti rashladnih kapaciteta na terenu. Dodatno, nedovoljne količine ambalaže kojim otkupljivači ograničavaju količine koje proizvođači mogu da predaju i stopiranje otkupa u cjelosti su faktori koji negativno utiču na opstanak sektora. Zbog nemogućnosti skladištenja proizvoda dnevno propadaju tone malina, a prema procjenama samo u okolici Maglaja do sada je propalo 500 tona maline.

Iz Saveza poručuju kako se nadaju da će se nadležno ministarstvo i ostali učesnici na tržištu uključiti i preduzeti potrebne korake kako bi se ustabilila situacija u sektoru malinarstva.

Pozivaju i međunarodne organizacije koje su kroz svoje projekte pomagale razvoju malinarstva u BiH da se uključe u aktuelnu problematiku te pruže pomoć u rješavanju novonastale situacije.


Tagovi

Maline Malinarstvo BiH Savez proizvođača jagodičastog voća u BiH Otkup Cijena Kvalitet


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]