Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crveno zlato
  • 14.01.2024. 10:30

Savjeti proizvođačima: Kuda sa malinom u ovoj godini?

Teški su dani iza i ispred proizvođača ovog jagodastog voća. Krčenje neka bude zadnja opcija!

Foto: Jasmin Hodžić
  • 3.320
  • 205
  • 0

Donedavno jedna od profitabilnih grana voćarstva i poljoprivrede općenito, proizvodnja maline, čini se da polahko gubi svoje predstavnike iz naše zemlje na globalnom tržištu malinarstva. Svjedoci smo da je ovaj vid biznisa ušao u svaku mahalu naše države zadnjih 15-ak godina i da je bio odličan izvod prihoda za vrijedne poljoprivrednike!

"Crveno zlato" lani je ostavilo gorak okus u ustima proizvođača jer su samo neke firme i otkupljivači isplatili malinu i to po niskoj cijeni. Najviša po kojoj je otkupljena i isplaćena malina za 2023. godinu je bila oko 3,10 KM i 3,40 KM zavisno od sorte. Mnoge hladnjače nisu isplatile rod prošle godine i još nije poznato kada će se to desiti. Ovakva situacija je nezapamćena u posljednjem desetljeću i po. 

Promjene na tržištu

Razlozi su brojni, niska cijena prodaje zamrznute maline za krajnje kupce, slabi ugovori koji su hladnjačari imali sa stranim kupcima ili nešto treće teško je sažeti u jedno, a najveće posljedice trpe sami proizvođači koji su morali sve platiti ili čak uložiti sredstva za uspješnu berbu.  U 2024. godini, tržište malina doživljava značajne promjene u pogledu cijena i proizvodnje. Uzroci su raznoliki, od klimatskih utjecaja do inovacija u tehnologiji uzgoja.

Globalna potražnja za svježim bobicama je nastavila rasti, posebno s porastom svijesti o zdravoj prehrani i trendu konzumiranja organskih proizvoda. S druge strane, proizvodnja je bila podložna klimatskim promjenama, poput nepredvidljivih vremenskih prilika koje su ponekad utjecale na količinu i kvalitetu prinosa.

Španija značajno smanjuje površine pod malinama, kriza i u BiH

Napredak u tehnologiji uzgoja, uključujući primjenu pametne poljoprivrede, postaje sve značajniji faktor u ovoj proizvodnji. One omogućuju poljoprivrednicima praćenje i kontrolu uvjeta uzgoja, optimizaciju navodnjavanja, primjenu preciznih gnojiva te smanjenje gubitaka usjeva. Ovo doprinosi povećanju produktivnosti i kvalitete proizvoda.

Što se tiče cijena, varijabilnost ponude i potražnje i dalje igra ključnu ulogu. Lokalni faktori, kao i globalne promjene u trgovinskim odnosima, također mogu utjecati na cijene.
Uz to, postoji i jača svijest o održivosti u proizvodnji hrane. Potrošači sve više preferiraju proizvode koji su uzgojeni na održiv način, što može utjecati i na njihovu vrijednost.

Ima li spasa?

Sve u svemu, iako se cijene i proizvodnja malina mogu mijenjati zbog različitih faktora, ulaganje u tehnologiju i održive metode uzgoja mogu pomoći u stabilizaciji tržišta i osigurati održivu budućnost za proizvođače i potrošače.

Postoji nekoliko načina prodaje maline u odnosu na klasični otkupljivački, a razliku se ovisno o količini, vrsti maline (svježa, smrznuta, prerađena) i ciljanoj publici.

Evo nekoliko strategija za prodaju:

  • Direktna prodaja: Postavljanje štanda na lokalnom tržištu ili sajmu je dobar način izravne prodaje svježih malina potrošačima. Direktan kontakt omogućuje stvaranje odnosa s kupcima, pruža priliku za promociju kvalitete proizvoda i omogućava da postavite konkurentne cijene.
  • Online prodaja: Izravna prodaja putem interneta može biti odličan način za dosezanje šire publike. Stvaranje vlastite web stranice ili korištenje platformi za prodaju hrane može olakšati prodaju svježih malina ili prerađenih proizvoda (poput džemova, sokova).
  • Saradnja s veleprodajom i distributerima: Ako imate veće količine malina, možete razmotriti prodaju veletrgovcima ili distributerima. Ovo može zahtijevati veće količine robe i prilagodbu cijena.
  • Prerađeni proizvodi: Ako imate kapacitet za preradu, razmislite o proizvodnji prerađenih proizvoda od malina poput džemova, sirupa ili smrznutih pakiranja. Ovi proizvodi mogu imati duži rok trajanja i dodatnu vrijednost, te se mogu distribuirati na različite načine - od prodaje izravno potrošačima do suradnje s restoranima ili trgovinama.
  • Kooperativa ili udruženje proizvođača: Pridruživanje kooperativi ili udruženju proizvođača može vam omogućiti pristup većem tržištu, zajedničke resurse za distribuciju i marketinšku podršku.

Ključno je napraviti plan prodaje i marketinga, uzimajući u obzir kvalitetu proizvoda, ciljane kupce, sezonske varijacije i konkurenciju. Također je važno istaknuti konkurentsku prednost - može li to biti organski uzgoj, lokalno porijeklo ili nešto drugo što vaš proizvod čini posebnim. Komunikacija s kupcima i njihovo zadovoljstvo su ključni.

Također, jedan od načina proizvodnje koji proizvođača može dugo držati na tržištu je uzgoj maline u plastenicima, može biti odličan način da se proširi sezona uzgoja, poboljša kontrola uvjeta uzgoja te poveća produktivnost i kvaliteta prinosa. Savjet je da se proizvodi manje, a kvalitetnije, sa manjim ulaganjima primjenjujući jedan od navedenih načina prodaje. Svježa malina je skuplja, a i transakcija se obavlja "iz ruke u ruku"!


Fotoprilog


Tagovi

Proizvodnja malina Otkup maline Prodaja malina Načini prodaje Savjeti proizvođačima Malina u plasteniku Crveno zlato


Autor

Jasmin Hodzic

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kritično je: Dugotrajna suša i rekordne temperature imaju vrlo negativan utjecaj na Sredozemlje, stoji u najnovijem izvješću Zajedničkog istraživačkog centra Komisije (JRC).
Uskoro više!