Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malinarstvo
  • 06.01.2024. 15:00

Španija značajno smanjuje površine pod malinama, kriza i u BiH

Koji su razlozi smanjenja površina pod malinama?

Foto: Depositphotos/rrvachov@gmail.com
  • 143
  • 22
  • 0

Površine pod malinama se smanjuju. Analitičari EastFruiita ukazuju na nagli pad proizvodnje ovog voća u Španiji.

Prema podacima udruženja Freshuelva iz glavne španske pokrajine koja se bavi proizvodnjom jagodičastog voća, površine pod malinom za berbu nove sezone mogle bi pasti za 21,5 posto, što je najdramatičnije smanjenje od svih bobičastih kultura.

Glavni krivci

Na plantaže malina najveći uticaj je imala oluja Bernard, ali postoje i drugi krivci. Cijene su u posljednje dvije sezone bile nevjerovatno niske, što bi takođe moglo negativno uticati na želju poljoprivrednika da ih uzgajaju.

Španija je najveći svjetski izvoznik ovog voća i od čega godišnje zaradi pola milijarde američkih dolara. Zahvaljujući klimi ona svoj urod plasira u proljeće, mnogo prije ostalih članica Evropske unije na veliko zajedničko tržište, ali i na jesen. Obim izvoza svježih malina i kupina iz Španije dostiže impresivnih 70 hiljada tona. Posljednjih godina je po obimu izvoza pretekao Meksiko, ali je i dalje svjetski lider po vrijednosti.

Manje površine u Srbiji i Bosni i Hercegovini

Po proizvodnji maline Srbija je na trećem mjestu u svijetu. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u periodu od januara do kraja oktobra 2023. godine izvoz je iznosio 845 t svježe maline u vrijednosti oko 17 miliona eura. Najviše je izvezeno smrznute maline. Do kraja oktobra količina koja je otišla u izvoz je iznosila 57.612 t, a ostvarena je novčana vrijednost nešto više od 237 miliona eura.

Njemačka, Belgija, Nizozemska i SAD su najveći kupci. Pod ovom vrstom bilo je 26.360 ha koji su registrovani, ali se površine smanjuju, kao i broj uzgajivača.

Malinarstvo je u krizi u Bosni i Hercegovini, najviše zbog niske otkupne cijene. Proizvođači odustaju od ove proizvodnje i krče malinjake.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Proizvodnja malina Površine pod malinama Otkupna cijena malina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #proizvodnja Zasadi drvo, zasadi cvijet, uzgoji hranu jer zdrava hrana čovjeku je lijek. Ukoliko činimo dobro, naši potomci će ubrati plodove dobrote, a ukoliko činimo zlo, naši potomci se ne mogu nadati dobrome. Proizvesti organ... Više [+]