Malina je voćna vrsta kod koje se berba obavlja u dužem vremenskom periodu jer plodovi sazrijevaju sukcesivno i moraju se brati na vrijeme i veoma pažljivo. U našim krajevima berba inače počinje sredinom juna i traje do sredine odnosno do kraja jula. Vrijeme berbe zavisi od stepena zrelosti ploda, načina upotrebe i dužine transporta.
Sam početak berbe zavisi od više faktora i to od samih bioloških karakteristika sorte, klimatskih faktora, nadmorske visine, ekspozicije terena, tipa zemljišta i primjenjene agrotehnike.
Malinjaci koji su podignuti na južnim terenima sazrijevaju ranije nego na sjevernim i zapadnim. U našim krajevima berba inače počinje sredinom juna i traje do sredine odnosno do kraja jula. Vrijeme berbe zavisi od stepena zrelosti ploda, načina upotrebe i dužine transporta.
Stepen zrelosti plodova se utvrđuje na osnovu boje epidermisa, načina odvajanja od cvjetne lože, čvrstoće ploda i ukusa. Kada se plod lako odvaja od cvjetne lože, a pri tome ne dolazi do promjene oblika i gnječenja, znak je da je plod spreman za berbu.
Svi sazreli plodovi beru se u jednom turnusu kako ne bi došlo do prezrijevanja i kako plodovi ne bi omekšali i opali. Ubrani plodovi moraju biti istog stepena zrelosti i čvrstoće i tada u punoj zrelosti imaju najbolji ukus i boju. Ukoliko se plodovi beru prije pune zrelosti onda su kiseli i slabije obojeni, a ukoliko su prezreli, gube boju, gnječe se i brzo propadaju.
Vrijeme berbe zavisi i od upotrebe plodova pa se plodovi namijenjeni za potrošnju u svježem stanju i za zamrzavanje beru dan-dva prije pune zrelosti, a plodovi koji su namijenjeni za preradu se beru u punoj zrelosti.
Organizacija berbe je veoma složen posao i zahtjeva veliku ažurnost i dosta radne snage jer plodovi maline brzo sazrijevaju i postoji potreba za konstatnom berbom. Na berbu maline otpada najveći procenat troškova proizvodnje jer se ona uglavnom obavlja ručno. Takođe je potrebno osigurati čistu ambalažu i pribor za branje i dobro organizirati transport ubranih plodova.
Veoma važna stavka pri berbi maline je primjena dobre higijenske prakse, gdje se dobrom higijenom berača i opreme za berbu sprječava pojava zagađenosti plodova bakterijama i crijevnim virusima od kojih su najčešće Escherichia coli i Salmonela sp., a od virusa norovirus NoV.
Pravila ponašanja i mjere zaštite trebaju osigurati sami vlasnici zasada i to izborom lokacije za podizanje zasada, higijenom ruku berača, higijenom ambalaže, kao i higijenom prijevoznih sredstava za transport maline. Svim ovim mjerama osigurat će se kvalitetni i zdravi plodovi maline, pojašnjava Srećko Vukašinović iz Poljoprivredne savjetodavne i stručne službe.
Povezana biljna vrsta
Tagovi