• Pomotehnika šljiva
  • 31.05.2021. 09:40

Savijte grane i izolujte vrhove šljiva za ranije stupanje stabala u rod

Šljiva je bujno drvo i nove grane mogu da narastu više od dva metra ukoliko se ne poviju čačkalicama i špagom. Savijanjem grana i izolacijom vrha stablo će brže početi da plodonosi.

Foto: Bojan Kecman
  • 331
  • 20
  • 0

U svakoj godini sa mnogo padavina najveći problem voćarima predstavlja ubrzan rast novih ljetorasta. Ta situacija je naročito izražena ako se, osim jesenje i rane proljećne prihrane, u više navrata nakon cvjetanja obavlja i prihranjivanje azotnim đubrivima.

U tom slučaju doći će do ubrzanog rasta novih grančica iz spavajućih pupoljaka koje će brzo da odrvene, a iz jačih rezova, izaći će vodopije i one crpe snagu rodnom drvetu, čuvaju vlagu pogodnu za širenje insekata i bolesti, zagušuju krošnju i otežavaju prodor zaštitnih sredstava u njenu unutrašnjost.

Da se to ne bi desilo važno je da se prije ljetnje rezidbe uradi posao savijanja grana za šta su najbolje čačkalice (za zube) i obična špaga. Može da se koristi i paljena žica, a neki upotrebljavaju i male tegove sa betonom u čašama za jogurt mada je ova tehnika najmanje efikasna. Savijaju se grane koje rastu iz provodnice i one skeletne - nosioci rodnosti u narednim godinama.

Postavite čačkalice dok su grane zeljaste

Čačkalice se stavljaju tako što se jedan kraj zabije u stablo, odnosno, provodnicu a drugi u novu, mladu, grančicu. Najbolje je da ugao pod kojim se postavljaju bude 60 stepeni. One će da uspore rast grančica koje neće rasti pod oštrim uglom i biti konkurencija provodnici. Stavljaju se dok su nove grane zeljaste, a kada odrvene, tada će teže da zaustave rast pa je potrebno staviti na jednu granu dvije čačkalice, jednu pored druge.

Kada grane odrvene, bolje će poslužiti špaga

One koje rastu pod oštrim uglom, kada odrvene umjesto čačkalica koristi se špaga ili žica, najbolje paljena. Žica se na vrhu savije u obrnuto slovo U, ali ne smije da se obmota oko grane dok se drugi dio žice obavije oko stabla.

Ostaviti bunar petlju

Sa špagom je malo drugačije. I na provodnici i na grani koja se savija ostavlja se malo praznog prostora između nje i veza. To je takozvana "bunar petlja". Dakle, oba kraja kanapa ne smiju biti obmotana oko grana, odnosno, provodnice, da se vremenom ne bi usjekla u tkivo drveta jer će tkivo, nakon nekog perioda, da preraste špagu što može da dovede do loma stabla, naročito u slučaju jačeg vjetra.

Ako se žica ili špaga stave ili zavežu čvrsto oko grana, protok sokova je usporen. Doći će do debljanja grana, a vremenom i do sušenja, naročito vrhova. Nakon dva do tri mjeseca, kada se skinu čačkalice, žica ili špaga sa grana, ako su one u istom položaju u kojem su bile, posao je uspješno obavljen. Nije dobro ako se nakon skidanja, vrate u poziciju u kojoj su bile.

Nakon izvođenja ove pomotehničke mjere, brže će doći i do formiranja cvjetnih pupoljaka za narednu godinu, a time i ranijeg stupanja stabala u rod. Zapamtite da krošnja šljiva, nakon što se odradi savijanje, mora da bude otvorena i prozračna. Ovaj postupak radi se i kod jabuka i krušaka i takođe je neophodan u prvim godinama razvoja zasada.

Izolujte vrh provodnice

Izolacija vrha provodnice može da se radi u istom periodu kada i savijanje grana. Cilj je da se otkinu sve one koje rastu do petnaestak centimetara ispod vrha provodnice. Takve grane predstavljaju konkurenciju provodnici. Najbolje je da se otkinu rukom jer će nove sporije rasti, a vrh provodnice takođe se otkida rukom, da bi od njega pa do prvih grana ispod, brže došlo do formiranja rodnih pupoljaka.

Cilj je otkinuti sve grane ispod vrha provodnice

Ako se u oba slučaja upotrebljavaju makaze rast novih grana iz rezova biće ubrzan. Provodnica kod šljiva, jabuka i krušaka mora da raste bez konkurentskih grana koje će da usporavaju rast stabla u visinu u prvim godinama razvoja. Ono se pušta do visine od tri do tri i po metra (neki voćari ostavljaju i više). Nakon toga rezidbom se provodnica prebacuje na neku od bočnih grana.

Dajte šansu za rast novog stabla

U slučaju da se desi da se neko drvo osušilo a tkivo iznad kalem mjesta je još zeleno, odrežite osušeni dio, a drugi rez obavite malo iznad kalema. Možda naraste novo deblo. Ako je pored kalema, iz zemlje narasla jedna ili više novih grančica, otkinite je jer je riječ o podlozi.

Narašće džanarika jer je ona uglavnom podloga sortama šljiva zastupljenim u našim voćnjacima. Ako je grančica narasla iznad kalem mjesta, iz pupoljka tkiva koje se još nije osušilo takvu granu ostavite i odrežite dio iznad nje koji je suh. Tako možete dobiti novo stablo.


Fotoprilog


Tagovi

Savijanje grana Bunar petlja Čačkalice Paljena žica Izolacija provodnice Vodopije Kalem mjesto Lom stabla


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dragi agroklubovci, učesnici, pobjednici nagradne igre "Proljeće 2021. u vrtu uz Agroklub" #mojepovrće hvala za veliko strpljenje, nagrade su već sutra u vasim domovima i vrtovima !!!