Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagodičasto voće
  • 11.06.2017. 10:00

Savez: Malinari, udružujte se na lokalnom nivou

U Savezu proizvođača jagodičastog voća u BiH rade na uspostavljanju Mreže savjetodavaca.

Foto: Savez proizvođača jagodičastog voća u Bosni i Hercegovini
  • 1.894
  • 273
  • 0

Savez proizvođača jagodičastog voća u Bosni i Hercegovini obratio se dopisom svim proizvođačima malina kako bi ih obavijestio da ovaj Savez aktivno učestvuje u uspostavi Mreže savjetodavaca za područje cijele BiH.

Ističu kako je potreba za uspostavom kvalitetne i uniformne usluge savjetodavstva davno prepoznata od strane Švicarskog Caritas-a i Savez zajedno uz njihovu podršku radi na tome već duži period kao i da Mreža savjetodavaca može poslužiti kao jedno od rješenja problema koji je doveo do lošeg stanja malinjaka, te velikih izdataka za pakete zaštite i prihrane.

Mreža savjetodavaca u začetku

"Smatramo da svaka općina u BiH i svi proizvođači trebaju da imaju pristup savjetodavcima odnosno kvalitetnoj i usklađenoj usluzi, koja će u konačnici dovesti do poboljšanja kvaliteta i prinosa proizvoda i očuvanju proizvodnje. Mreža savjetodavaca je trenutačno u začetku i u početnim koracima uspostavljanja, a za sve detaljnije informacije biti ćete pravovremeno obaviješteni", poručuju u Savezu u kojem su krajem 2016. i početkom 2017. godine sprovedene aktivnost jačanja kapaciteta udruženja i zadruga za članove Saveza.

Tri elementa održivosti

"Svakako ćemo raditi na tome da ova usluga u narednom periodu bude dostupna svim zaintresovanim proizvođačima, a pomenute aktivnosti su poduzete s ciljem očuvanja proizvodnje i pomoći proizvođačima", kažu u Savezu naglasivši kako se održivost proizvodnje jagodičastog voća zasniva na tri elementa, kojih svi učesnici u lancu proizvodnje jagodičastog voća moraju biti svjesni, a to su: siguran otkup, visok prinos te adekvatna cijena.

"Pozivamo proizvođače da se udružuju na lokalnom nivou, da podrže rad svojih udruženja i da pristupe Savezu proizvođača jagodičastog voća u BiH kao krovnoj instituciji, kako bi lakše i brže postigli zajedničke ciljeve", zaključak je dopisa Saveza proizvođača jagodičastog voća u Bosni i Hercegovini.

Foto: Savez proizvođača jagodičastog voća u Bosni i Hercegovini


Tagovi

Savez proizvođača jagodičastog voća u Bosni i Hercegovini


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.