AgroKlub.ba

\

Voćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Voćarstvo » Saudijske datulje osvajaju Evropu

Saudijske datulje osvajaju Evropu

Proizvodnja datulja

Saudijske datulje osvajaju Evropu

Datum: 18.05.2017. 18:00

Kategorija:

Voćarstvo

Saudijske datulje, slatkiši od prirode i na EU tržištu!

Dosada su saudijske datulje bile gotovo nepoznate izvan Saudijske Arabije, no to će se uskoro promijeniti, javlja freshplaza.

"Početkom aprila, počeli smo uvoziti datulje iz Saudijske Arabije kako bi se na tržištu natjecali s Medjoul datuljama koje su najpoznatije na svijetu. Datulje rastu u regiji Al-Asha na istoku Saudijske Arabije, gdje ima na milione palmi. Zbog dobrih klimatskih uvjeta, datulje koje rastu tamo su vrlo ukusne" kaže Mustapha Chihabi iz belgijske tvrtke Tomoor.

Slatkiši iz prirode

Arapi, kaže, konzumiraju ogromne količine datulja pa dosad nikad nisu razmišljali o izvozu.

Datulje se beru u oktobru i skladište u hladnjacima. Vade se, peru i pakiraju pa se tako osigurava cijelogodišnja dostupnost datulja na tržištu.

Ta zemlja ima 350 varijeteta datulja. "Izabrali smo sedam najukusnijih vrsta i približit ćemo ih eropskomv tržištu. Razlika je u slatkoći, teksturi, boji i okusu. Svi varijeteti su organski uzgojeni, a prodavat će se pod brendom Tomoor. Trenutno nudimo pakiranja od 500 grama, ali bit će i manjih pakiranja. Većina Evropljana nije još spremna za velika pakiranja."

Rastuća popularnost datulja

Mustapha je primijetio kako popularnost datulja raste značajno upravo zbog dobrobiti koje imaju za zdravlje, a mnogima su i zamjena za šećer.

Tomoor je u potrazi i za distributerima diljem Erope. "vKontejneri dolaze u Antwerp, a otamo idu dalje. Cijene su niže od datulja iz drugih zemalja. Imamo i online shop pa se lako mogu i naručiti."

Foto: pixabay.com

Broj pregleda članka: 445; Uspješnost članka: 27.25

Izvor: Fresh plaza

Tagovi: Slatkiši, Proizvodnja datulja

Ključne riječi članka: saudijske, datulje, osvajaju, evropu, datulja, datulje, saudijske, pakiranja, tržištu, arabije, tomoor, saudijske arabije


Ivana Nađ

Svi tekstovi autora

Autorica Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."