Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba voća
  • 25.09.2023. 07:30

Sakupljanje i berba oraha: Šta treba posmatrati?

Karakteristika oraha je da imaju neravnomjerno dozrijevanje. Prvi dozriju plodovi koji su smješteni u donjoj etaži krošnje i na južnoj strani. Zbog toga se sakupljanje plodova obavlja u nekoliko navrata

Foto: Depositphoto/OlegDoroshenko
  • 128
  • 57
  • 0

Čuvanje oraha je pod uticajem više faktora, a jedan od bitnih je termin berbe plodova. Optimalno vrijeme zavisi od sorte, primijenjene agrotehnike, vremenskih prilika, regije uzgoja.

Za rane sorte započinje već u avgustu, dok se kasne beru u oktobru, novembru, prije pojave snijega. To je teoretski, a vremenske prilike mogu ubrzati ili odložiti berbu. Zbog toga prednost u određivanju optimalnog trenutka treba dati vizuelnom pregledu i vanjskim znakovima zrelosti plodova.

Šta treba posmatrati?

Karakteristika oraha je da imaju neravnomjerno dozrijevanje. Prvi dozriju plodovi koji su smješteni u donjoj etaži krošnje, odnosno na donjim granama. Na ovo djeluje i okrenutost stranama svijeta pa prije dozrijevaju plodovi na južnoj strani. Zbog toga se sakupljanje plodova obavlja u nekoliko navrata.

Prvi znak je žućenje listova na stablu i pucanje perikarpa. Ljuska oraha treba biti tvrda, sjajna, odlikovat se svijetlosmeđom bojom, dok je jezgra još uvijek vlažna i sočna.

Brati ili sakupljati?

U slučaju da se odlučite na branje, trebate ponijeti rukavice inače će vam ruke ostati tamno obojene zbog velikog sadržaja juglona. Boja se sa kože teško skida, može ostati i do desetak dana.

Pravo sakupljanje nastaje kada perikarp pukne i plod ispadne. Najbolje je to raditi svaki dan, jer što duže stoje na površini zemlje, brže postaju crni, ljuska mijenja strukturu, napadaju ih štetočine, javljaju se infekcije. Sakupljanje se obavlja ručno, što je naporno, ali i pomoću raznih sakupljača koji mogu biti priručni, mehanički, električni i mašine posebne namjene.

Berba oraha moguća i uz pomoć atomizera

Za neke sorte je karakteristično da plodovi ostaju na drvetu i nakon pucanja perikarpa i moraćete da protresete stablo da bi pali.

Očistite ih od preostalog perikarpa. Po potrebi ih isperite pod jakim mlazom tekuće vode, a nakon toga ostavite na suncu da se osuše od suvišne vlage.

Prije stavljanja u skladište obavlja se sušenje plodova.


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: - | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, ali za većinu agroklimatskih područja u BiH preporučuje se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice pa je i bolji rast... Više [+]

Tagovi

Orah Berba oraha Sakupljanje oraha Neravnomjerno dozrijevanje Dozrijevanje oraha Perikarp


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.