Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uspješno zadrugarstvo
  • 25.11.2019. 18:00

Sa 186 pali na 50 zadrugara - u PZ "Uvac Rudo" i dalje uspješni u proizvodnji

U posljednje dvije godine smanjen je broj zadrugara iz razloga otežanog sazivanja i održavanja Skupštine zadrugara koja je brojila 186 članova. Donesena je odluka da se zadružni ulog poveća sa 20 na 100 KM tako da su u zadruzi ostali pravi zadrugari koji sarađuju sa zadrugom i koji aktivno dolaze na sjednice Skupštine, kažu u zadruzi.

Foto: Facebook/Poljoprivredna zadruga ''UVAC-RUDO''
  • 374
  • 33
  • 0

Poljoprivredna zadruga "Uvac Rudo" je osnovana 2013. godine, kako bi udružili sve proizvođače maline, najznačajnije grane poljoprivrede u tom kraju.  Fokus rada je na otkupu voća, prvenstveno malina, njihovoj preradi i izvozu. Imaju i rasadnik, poljoprivrednu apoteku, prodavnicu, hladnjaču kapaciteta 350 tona i plastenik za kontejnersku proizvodnju sadnice maline.

Manjak kooperanata i zadrugara glavni problem

Međutim, susreću se sa mnogim problemima, od kojih je manjak zadrugara i kooperanata jedan od najvećih. Primjera radi, sa 186 zadrugara su pali na 50, a dok je 2018. godine sklopljeno 200 kooperantskih ugovora, u 2019. godini je taj broj pao na 150.

Nenad Ljubojević: Prerada malina je ključ opstanka malinara

"U posljednje dvije godine smanjen je broj zadrugara iz razloga otežanog sazivanja i održavanja Skupštine zadrugara koja je brojila 186 članova. Donesena je odluka da se zadružni ulog poveća sa 20 na 100 KM tako da su u zadruzi ostali pravi zadrugari koji sarađuju sa zadrugom i koji aktivno dolaze na sjednice Skupštine. Trenutno imamo 50 zadrugara, a broj kooperanata varira iz godine u godinu u zavisnosti od aktivnosti koje zadruga sprovodi. U 2019.godini smo imali 150 kooperantskih ugovora koji su se odnosili na otkup svježe maline", ističu u zadruzi te dodaju da je zadruga jedan od osnivača klastera "SRP" koji obuhvata Sarajevsko-romanijsku regiju i Podrinje. Cilj im je kroz klaster promovisati svoje proizvode i ostvariti bolji plasman na tržištu.

Problemi nisu prepreka zadrugarstvu – u toku je realizacija dva projekta

Problemi im nisu prepreka da nastave sa poslovanjem i unapređenjem zadrugarstva jer smatraju da "se primjećuje napredak mada bi to moglo biti znatno bolje. Dosta je zadruga koje postoje samo na papiru i ne ostvaruju promete tako da je neophodno da se iskristališe koje su to prave zadruge. Naravno da takve zadruge treba podržavati i forsirati", ističu. Zadruga je svakako orijentisana na razvoj zadrugarstva i poljoprivredne proizvodnje pa im je trenutno u toku projekat sadnje šljive i realizacija projekta Proizvodnja sira i kajmaka.

"U toku je drugi poziv za sadnju šljive u okviru projekta koji se realizuje uz podršku opštine Rudo u iznosu od 50% i Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata sa 40%, a sami korisnici finansiraju svega 10%. Projekat traje 5 godina, a cilj je da se nakon podizanja zasada na 10 hektara instalira destilerija i da se pokrene proizvodnja rakije Ruđanke koja je bila prepoznatljiv brend u bivšoj Jugoslaviji. U toku je realizacija projekta Proizvodnje sira i kajmaka koji se realizuje kroz učešće IRB RS i opštine Rudo. Za 15 korisnika se nabavljaju steone junice i pokreće proizvodnja sira i kajmaka", govore u zadruzi.

Moderne tehnologije i podrška resornog ministarstva bitne za poslovanje

Ističu da su internet i moderne tehnologije veoma bitne za poslovanje u današnjem svijetu. Pored  toga, ne kriju ni značaj lokalne i državne podrške.

"Potrebno je veliko angažovanje i odricanje da bi zadruga uspješno poslovala,pogotovo u prvim godinama od osnivanja. Neophodna je podrška lokalne samouprave koju mi imamo iako nam je opština izrazito nerazvijena. Imamo i podršku od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ali toga svakako ne bi bilo da nisu primjetili da u zadruzi ne postoji velika angažovanost i želja za uspjehom“, govore naši sagovornici.

Unapređenje upoznatosti kupaca sa lokalnim proizvodima

Asortiman njihovih proizvoda je raznovrstan i uključuje sokove, slatka i marmelade od maline, suvu šljivu te sok od aronije, a sarađivali su i sa Ženskom inicijativom "COD Luna" iz Rudog.

"Proizvode koji nastaju u kooperaciji sa Ženskom inicijativom COD Luna iz Rudog plasiramo u Merkatoru u Sarajevu i Banjaluci. Smatramo da treba raditi na upoznavanju kupaca sa kvalitetom domaćih proizvoda i sa benefitima koje dobijamo povećanjem prodaje istih", tvrde za kraj.


Fotoprilog


Tagovi

Zadrugarstvo PZ "Uvac Rudo" Uzgoj malina Kooperanti Klaster SRP


Autorica

Nataša Tomić

Više [+]

Master student poljoprivrede i novinar iz hobija.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁