Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropsko tržište jabuka
  • 26.05.2016. 12:00

Ruski embargo otežava izvoz Jonagolda

Dok god je na snazi ruski embargo, moramo se nositi s poljskom konkurencijom. Kako nema naznaka da će embargo završiti, prodaja će biti problematična i u sljedećim godinama, očekuje Floor van Os.

Foto: hansenn/Bigstockphoto
  • 250
  • 12
  • 0

Sezona jabuka je na vrhuncu, no tržište je i dalje u prilično teškoj situaciji. Očekivanja su bila prevelika, a sad se izgubio optimizam, kaže za portal freshplatz Floor van Os iz tvrtke J.C. van Os iz nizozemskog Benschopa.

Muči ih konkurencija iz Poljske

Potražnja za Elstarom, navodi, dobra je na domaćem tržištu. Njemačka zasad nije uvozila Elstar, no stvori li se prostor na tržištu, bit će to, smatra, pozitivno za tu vrstu jabuke.

"Jonagold je, s druge strane, daleko teža priča. Potražnja na domaćem tržištu postoji, ali nema izvoza. Dok god je na snazi ruski embargo, moramo se nositi s poljskom konkurencijom. Kako nema naznaka da će embargo završiti, prodaja će biti problematična i u sljedećim godinama", očekuje Floor.

Tradicionalni Jonagold će se "boriti", ali je, naglašava, pozitivna stvar da nove vrste poput Kanzi i Junami polako prodiru na tržište.

Tržište zasićeno kruškama

"Pretpostavljam da su izvoznici maknuli kruške s tržišta. Ako i ima slobodne prodaje, šansu imaju samo kvalitetne kruške. Teže je za lošiju kvalitetu, ali i za manje kruške zbog velike ponude. Razlika u kvaliteti znači i višu cijenu", zaključuje Floor.

Ipak, za njegovu tvrtku koju vodi s trojicom braće, sezona je mirna. "Kruške su stavljene u prodaju i počeli smo s prodajom posljednjih zaliha Elstara", zaključuje.

Foto: hansenn/Bigstockphoto


Tagovi

Europsko tržište jabuka Nizozemska Ruski embagro Otežan izvoz Jonagold


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !