Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz jabuka
  • 21.01.2018. 17:00

Rusija od sutra opet zabranjuje uvoz jabuka iz BiH

Nova zabrana izvoza iz BiH nanijet će veliku štetu domaćim proizvođačima?

Foto: Hollydc/bigstockphoto.com
  • 202
  • 26
  • 0

Ruska Federacija ponovo je uvela zabranu za uvoz jabuka iz BiH koja stupa na snagu u ponedjeljak, 22. januara. Kako je za Oslobođenje potvrđeno iz Inspektorata Republike Srpske oni su zaprimili notifikaciju Ruske Federacije da su uništili pošiljku jabuka koju je pratio fitosanitarni certifikat izdat od fitosanitarnog inspektora Brčko distrikta, jer je utvrđeno da je riječ o jabukama porijeklom iz Poljske, piše oslobođenje.ba.

"Uvidom u dostavljenu dokumentaciju utvrđeno je da se kao navodni proizvođač navodi fizičko lice iz Gradačca u Federaciji BiH, kao izvoznik subjekat iz Bijeljine, a pošiljka je izvezena preko carinske ispostave Brčko distrikta", naglasili su iz Inspektorata, iz kojeg navode da će nova zabrana izvoza iz BiH nanijeti veliku štetu domaćim proizvođačima.

Pošiljka zadovoljava zahtjeve Ruske Federacije

U Inspektoratu navode da je izdavanjem fitosanitarnog sertifikata za spornu pošiljku fitosanitarni inspektor Brčko distrikta potvrdio da je pregledao pošiljku, da ona zadovoljava zahtjeve Ruske Federacije i da je proizvođač iz Gradačca, iako se certifikat u pravilu izdaje nakon obavezne kontrole na mjestu utovara kod samog proizvođača.

"U okviru nadležnosti Inspektorata u toku je vanredna inspekcijska kontrola kod izvoznika iz Bijeljine gdje je uvidom u dokumentaciju utvrđeno da je sporna pošiljka nabavljena od firme iz Gradačca 10. januara. Za ovu pošiljku je istog dana VTK BiH u Sarajevu izdala obrazac o porijeklu robe, kojim se potvrđuje da je navedena roba porijeklom iz BiH", navode u Inspektoratu.

Foto: Hollydc/bigstockphoto.com


Tagovi

Jabuke Uvoz Izvoz Rusija BiH Pošiljka


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.