Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nema otkupa
  • 03.10.2022. 16:30
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sanski Most

Rodilo voće u Sanskom Mostu - proizvođači ga nemaju kome prodati

Urod je plantažnih jabuka kod Enesa Kobašlića je maksimalan, na svakom stablu ima barem 20 kilograma. No, problem je - gdje s njim?

Foto: Screenshot/YouTube
  • 99
  • 19
  • 0

Proizvođači u Sanskom Mostu bilježe rekordan urod gotovo svih vrsta voća. U selu Fajtovci jedan je od najvećih voćnjaka ovog kraja s više od 3.000 stabala, a njegov vlasnik Enes Kobašlić, ocjenjuje da je godina bila idealna. Nije bilo niskih temperatura u vrijeme cvjetanja voća i odmetanja plodova što je pogodovalo vegetativnom razvitku. 

"Imali smo šljivu, orah, jabuke i kruške, sve je dobro podnijelo. Klimatski uslovi su se poboljšali ove godine, nije bilo kasnih proljetnih mrazeva", rekao je Kobašlić, za lokalnu televiziju RTV Sana

Urod je plantažnih jabuka je maksimalan, dodaje ovaj voćar, istakavši da na svakom stablu ima barem 20 kilograma, što je optimalan rod. "Ako rodi 30 kilograma, onda je to previše i imamo problem naredne godine, slabije cvjetaju", kaže ovaj iskusni voćar. 

Jabuka se najbolje prodaje kad padne snijeg, kaže Kobašlić

Rekordan rod zabilježen je i kod ostalih voćnih vrsta. Ono boljeg kvaliteta bit će plasirano na tržište, a ostalo će biti prerađeno u sokove. 

"Sve što je ispod klase, što ne ide u gajbe to se prerađuje, ostalo ide u hladnjaču i čeka prodaju. Jabuka se najbolje prodaje kad padne snijeg", ističe, dodavši da svi proizvođači u ovom kraju imaju isti problem, a to je plasman. Zagarantovanog otkupa nema, pa svoje proizvode prodaju na kućnom pragu i pijacama. Kaže da je bilo pregovora s otkupljivačima, odnosno trgovačkim lancima, no još uvijek nema konkretnog dogovora. 

Navodi i kako su cijene voća niske, pa proizvođači ne mogu "ganjati evropske standarde zaštite". 

"Oni tamo špricaju jabuku 25 puta da izgleda kao na naljepnici. Naša jabuka je i crvava i flekava, to je taj eko proizvod", zaključio je Kobašlić. 


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Voće Plantaža jabuka Sanski Most Fajtovci Enes Kobašlić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.