Važno je ostaviti više kratkih rodnih grančica, a izrođene grane mijenjati, ako nemaju dovoljno pupa ili skratiti na bočnu kratku grančicu, ako je puna rodnih pupoljaka.
Stenlej je, kao i većina ostalih sorti šljiva, u ovoj godini imala izuzetno dobar rod. Imajući u vidu da se slabije razgranava i da nema mnogo skeletnih grana, prilikom rezidbe pažnju bi trebalo obratiti na ostavljanje dužih, a tanjih grana.
Takve grane nalaze se, ne samo u donjem dijelu krošnje, već i gornjem. Iako ova sorta najviše rađa na kratkim rodnim grančicama i majskim kiticama, u praksi je primijećeno da i duže rodne grane imaju na sebi dosta roda i da ne prave konkurenciju ostalim rodnim granama.
Razlog je što se takve grane, kad se opterete rodom, same savijaju pod ugao koji ne zasjenjuje ostatak krošnje, naročito srednji i gornji dio. Po jednom stablu trebalo bi da se ostavi četiri do pet ovakvih grana.
Inače, rezači duže grane na ovoj sorti, u gornjem dijelu krošnje, uglavnom smatraju za vodopije i često ih orežu tako da nema nijedna u krošnji. Ako se ostave dvije godine, a tanke su i nisu previse dugačke i debele, onda su idealne za ostavljanje kao budući nosioci rodnosti, jer mogu da rađaju barem dvije godine.
Isto tako, važno je ostaviti više kratkih rodnih grančica, a izrođene grane mijenjati, ako nemaju dovoljno pupa ili skratiti na bočnu kratku grančicu, ako je puna rodnih pupoljaka. Većina rezača prilikom rezidbe voli raditi sa sortom Stenlej, upravo zbog mnoštva kratkih grančica punih rodnih pupoljaka i istina je da rađa, bez obzira na način rezidbe. Ipak, trebalo bi ostaviti prozračnu krošnju i odstraniti sve debele grane koje zasjenjuju unutrašnjost, jer je svjetlost važna za bolju diferencijaciju rodnih pupoljaka.
Što se tiče otpornosti na bolesti, ova sorta osjetljiva je na moniliju, zbog čega se pažnja najviše mora usmjeriti na period prije, tokom i poslije cvjetanja. U tom slučaju, ne bi trebalo da bude većih problema u praksi.
Koriste se bakarni preparati i kreč, u jesen i rano proljeće, te fungicidi prije i poslije cvjetanja. Nije 100% otporna na šarku šljiva, ali je dobro podnosi, još bolje od čačanske rodne. Uz redovnu zaštitu kontaktnim preparatima, nema puno problema ni sa plamenjačom.
Tagovi
Autor