Pretraga tekstova
Pokazna rezidba održana je u voćnjaku Milenka Tomića u Kotor Varošu koji na svom imanju uzgaja razne vrste voća.
U Udruženju proizvođača voća Kotor Varoš tridesetak je članova. Najviše ih uzgaja šljivu, zatim kruške i jabuke. Svake godine upriliče predavanja, između ostalih i o rezidbi voća, u čemu im pomažu stručnjaci iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.
Ove godine pokazna rezidba održana je u voćnjaku Milenka Tomića koji na svom imanju uzgaja razne vrste voća.
"Uglavnom imam stare, autohtone, sorte šljiva, najviše savke (požegače, op.a.), bjelice i nešto krušaka, od junske ljepotice do viljamovke. Od zaštitnih tretmana radim zimsko prskanje plavim uljem koje obezbijedi udruženje koje predvodi Silvana Stojanović", kaže Milenko.
Autohtone sorte ne zahtijevaju mnogo tretmana tokom vegetacionog perioda. Otpornije su na prisustvo bolesti i štetočina, ali se rijetko orezuju, u odnosu na konvencionalne.
"Što se tiče rezidbe, provodi se tako što se iz unutrašnjosti krošnje režu jake vertikalne grane, vodopije, kako bi krošnja bila osvijetljena i došlo do bolje oplodnje, odnosno, zametanja plodova", rekao je Saša Galić iz Resora za pružanje stručnih usluga, te dodao da se nakon toga radi zaštita sa bakarnim preparatima ili mineralnim uljima. Najčešće se koriste plavo i crveno ulje.
Prošla godina bila je dobra za proizvođače iz Kotor Varoša. Nakon nekoliko sušnih, šljiva je lani u većini zasada odlično rodila. Slično je bilo i sa jabukama, dok su kruške uglavnom slabije rodile zbog kasnih proljetnih mrazeva. Rod voća najviše je iskorišten za pravljenje rakija po čemu je ovaj kraj nadaleko poznat.
Ove godine vegetacija je ranije krenula. Neuobičajeno toplo vrijeme nije dobro za voćke, ali nedavno zahlađenje kao i ono koje se ubrzo očekuje, trebalo bi da spriječe bubrenje i otvaranje pupoljaka.
Ovdašnje udruženje proizvođača će, kao i svake godine, obezbijediti sredstva za podjelu zaštitnih preparata voćarima kako bi mogli da obave tretmane u svojim voćnjacima.
Tagovi
Rezidba voća Udruženje proizvođača voća Kotor varoš Silvana Stojanović Saša Galić Plavo ulje
Autor
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano